Hjem Nyheter Norge Skolesjef nekter barn å se kristent budskap

Skolesjef nekter barn å se kristent budskap

INNENRIKS Når skolene ikke kommer til kirken kan kirken komme til skolen, tenkte sokneprest Leif Inge Norland Brekke i Nærbø kirke, og spilte inn film med en julehilsen til barneskolene på Jæren. Så enkelt var det imidlertid ikke, skolesjef i Hå kommune, Rune Roaldsen, syntes overhodet ikke noe om tiltaket og forbød skolene å vise filmen. Han mener det er forkynnende.

Sokneprest Leif Inge Norland Brekke i filmen de ville formidle til skolene som erstatning for avlyst julefeiring Foto: Nærby Kirke/Youtube

Smittevernhensyn har vært benyttet som unnskyldning for mange med vikarierende motiv, dette har også gått ut over de som vil opprettholde vestlige tradisjoner. Men smittevernhensyn er ikke alltid nok til å underkue disse. Kirkene fikk raskt pålagt begrensninger og det ble klart at dette ville ha stor innvirkning på julefeiringen og hvordan denne skulle gjennomføres. Det er en tradisjon landet rundt at barneskolen som sogner til kirken, avlegger denne et besøk en av de siste dagene før julekvelden. Mange har nå løst dette ved at klassene møter opp ved kirken, men feirer utendørs. Så er imidlertid ikke tilfellet på Jæren. Her fikk de ikke engang stå utenfor kirken.

Skolesjef i Hå Kommune, Rune Roaldsen Foto: Thomas Ystrøm/NRK

Derfor ville sokneprest Leif Inge Norland Brekke i Nærbø kirke snu om på tradisjonen og tilpasse feiringen til situasjonen, med en digital hilsen. Her leste de juleevangeliet, presten holdt en andakt og et barnekor sang «En stjerne skinner i natt». Dette er imidlertid forkynnende og utydeliggjør skillet mellom skole og kirke, mente altså skolesjef i Hå kommune, Rune Roaldsen, og forbød skolene å vise filmen. 

Bygdalista i Hå er svært kritisk til avgjørelsen fra skolesjefen, men innrømmer at det er for sent å gjøre om på dette nå, mens Human-Etisk Forbund ikke overraskende hilser avgjørelsen velkommen. Ordføreren i Hå, som representerer KRF, vender det andre kinnet til så langt bak at nakken nesten knekker og uttrykker at han «respekterer avgjørelsen», men mener det burde vært løst på en annen måte.