Hjem Nyheter Skottlands førsteminister ønsker å løsrive seg fra Storbritannia

Skottlands førsteminister ønsker å løsrive seg fra Storbritannia

SKOTTLAND Nicola Sturgeon ønsker en ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet fra Storbritannia, samt innlemme landet i EU.

Skottlands statsminister Nicola Sturgeon i samtale med Storbritannias statsminister Boris Johnson i 2019. Foto: 10 Downing Street / Twitter

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon kunngjorde tirsdag sin plan for en ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet, som hun ønsker å legge til 19. oktober 2023 – ni år etter den første, som ga uønskede resultater. Imidlertid vil et flertall «ja» i denne folkeavstemning åpenbart ikke være nok til å skille Skottland fra Storbritannia. Førsteministeren foreslår at det samme spørsmålet stilles i denne folkeavstemningen som i 2014:

Bør Skottland være et selvstendig land?

Sturgeon: «Vi kommer til å stemme over det helt til dere stemmer rett»

«Nå er tiden inne for å debattere og bestemme fremtiden til vårt land,» uttalte Sturgeon og la til at hun aldri ville «tillate at det skotske demokratiet skal være Boris Johnson eller noen premierministers fange.»

Sturgeon erkjente imidlertid at folkeavstemningen som nå ble foreslått var «konsultativ», noe som betyr at den er rådgivende, med mindre et lovforslag som offisielt bekrefter resultatet ble vedtatt av det britiske parlamentet. London kan teoretisk også velge å gi det skotske parlamentet en såkalt Section 30-ordre, som vil gjøre folkeavstemningen juridisk bindende – og Sturgeon har de facto bedt Storbritannias statsminister Boris Johnson om å «forhandle vilkårene» for en slik.

Johnson: «Enda en meningsløs folkeavstemning»

Johnson har imidlertid ikke vist noen indikasjon på at han vil innvilge dette, og har tidligere beskrevet folkeavstemningen om uavhengighet i 2014 som en «once in a generation-hendelse». En ytterligere folkeavstemning, sa han i fjor, ville bety «nok et konstitusjonelt gnål».

I folkeavstemningen i 2014 stemte 55–44% av skottene for å bli værende i unionen med Storbritannia. Mens Sturgeon har pekt på det faktum at flertallet av de skotske lovgiverne som ble utnevnt i fjor støtter uavhengighet, viser meningsmålinger fortsatt at folkelig støtte for uavhengighet ligger klart under 50%-grensen.

De siste Ipsos- og YouGov-målingene fra mai viser begge at 46 % ønsker å bli i unionen og 38-45 % ønsker uavhengighet. Men da et flertall av britene stemte for å forlate EU i 2016, stemte alle Skottlands valgkretser for å bli værende i EU. Skulle Skottland sikre seg uavhengighet, har Sturgeon lovet å «ta Skottland tilbake til den europeiske blokken».