Hjem Nyheter Norden Skrev universitetsoppgave om hvordan hvit melk undertrykker svart kaffe

Skrev universitetsoppgave om hvordan hvit melk undertrykker svart kaffe

HØYERE STUDIER En 27 år gammel akademiker ved Stockholms universitet trollet et kurs i kritiske hvithetsstudier. Hans essay om hvordan hvit melk «koloniserer» og «undertrykker» svart kaffe fikk karakteren «B» (veldig bra) ved et av landets ledende universiteter.

Foto: John Beans/myfriendscoffee.com (CC BY 2.0).

Samfunnsviteren Arvid Haag trollet et kurs i såkalte kritiske hvithetsstudier ved Stockholms universitet, noe han selv nylig avslørte på Twitter.

Navnet på fjernkurset, som altså fant sted forrige høstsemester, er «Kritiske hvithetsperspektiver på nordisk kultur». Til Fria Tider sier Haag:

– Det hele var basert på fjerning av fribeløpet for CSN på grunn av koronapandemien. Jeg tenkte at det kunne være et fint tillegg til husholdningsbudsjettet. For å få noe gøy ut av det tenkte jeg at jeg kunne melde meg på et kurs i hvithetsstudier.

Ifølge Haag så det ut til at alle andre kursdeltakere, inkludert kurskoordinatoren, tok emnet svært alvorlig.

Kurset ble avsluttet med at deltakerne skrev et essay på 10 000 ord og Haag valgte å skrive et med tittelen «Svarte og hvite drikker», som ble en «redegjørelse om hva som har skjedd fra tidlig 1900-tallet i kampen mellom kaffe og melk».

– Jeg tok et ganske bisarrt emne, som er ganske artig, og tok det enda lengre, forteller Arvid Haag til Fria Tider.

Essayet omhandler blant annet hvordan kaffe markedsføres som «svart og eksotisk» mens melk som «hvit og lokal».

Artikkelen siterer noen av forfatterens egne favorittstykker:

Spørsmålet man kan stille er om det virkelig er en forsoning mellom melk og kaffe som er implementert eller om å tilsette melk til kaffen er en måte å ta fra kaffen dens unike egenskaper og i stedet påtvinge den hvite drikken hvite egenskaper.

Melk i kaffe kan med kritiske glass sees på som en drikkebasert kolonisering. Den varme og sterke kaffen avkjøles og avrundes smaksmessig ved hjelp av melken, som dermed kontrollerer og domestiserer kaffen.

Oppgaven fikk karakteren «B» som betyr «veldig bra». Kurslederen roste det også og sa at det hele var et «spennende emne» med «kreativ tenkning» og at det kunne «utvides til et lengre avhandling eller essay».

– At det skulle være en spøk går over hodet på ham. Hans eneste kritikk er at jeg ikke hadde eksakte kildehenvisninger på bildene mine, sier Arvid Haag, og fortsetter:

– Det tok rundt tre timer å skrive teksten, og jeg har lagt inn lenker til bøker jeg ikke har lest, og blogginnlegg av Tobias Hübinette selvfølgelig. Jeg forstår fortsatt ikke hva kritiske hvithetsperspektiver egentlig betyr og ingen ser ut til å kunne forklare det.