Hjem Historie Dagens historiske Skuddutvekslingen i Greensboro

Skuddutvekslingen i Greensboro

HISTORIE Ved en demonstrasjon mot Ku Klux Klan i Greensboro i North Carolina utbryter en skuddutveksling mellom kommunister og svarte og en gruppe KKK-medlemmer. Fem kommunister blir skutt i hjel.

Grennsboro_ny

I juli 1979 stormet kommunister en kino i byen China Grove i North Carolina. Kommunistene var der for å forstyrre visningen av den klassiske Ku Klux Klan-filmen The Birth of a Nation. Uroligheter og fiendtligheter mellom kommunister og klanmedlemmer fortsatte utover sommeren og høsten. Det førte dog ikke til noen voldshandlinger, men antagonistene nøyde seg med å fornærme hverandre.

Flyveblad til antiklan-demonstrasjonen.
Flyveblad til antiklan-demonstrasjonen.

Den 3. november hadde det amerikanske kommunistpartiet planlagt en antiklan-demonstrasjon i byen Greensboro i North Carolina. Parolen for demonstrasjonen var «Death to the Clan March». Dagene før demonstrasjonen hadde kommunistpartiet anstrengt seg for å hisse opp byens svarte befolkning til vold. De hadde blant annet delt ut flyveblader i byens svarte områder som oppfordret til opptøyer og vold mot klanen:

Klanen bør bli fysisk banket opp og drevet ut av byen. Dette er det eneste språket de forstår. Bevæpnet selvforsvar, er det eneste selvforsvar.

Kommunistledere utfordret også klanen offentlig om å vise seg slik at de skulle få «møte folkets vrede». Dagen før demonstrasjonen hadde kommunistene hentet inn forsterkninger bestående av svarte industriarbeidere fra en av byens fabrikker.

En lokal TV-kanal var på plass, så hendelsene som utspant seg i Greenboro finnes veldokumenterte for ettertiden.

I filmen ser man kommunister som roper «død over klanen» og aggressive svarte som gestikulerer vilt mot de passerende bilene med klanmedlemmer. Man får også se når demonstrantene går til voldelig angrep mot flere av bilene og deres passasjerer.

Etter en kort stund kan man også høre skuddutveksling. Ifølge vitnemål var det noen fra den kommunistiske demonstrasjonen som skjøt først. Klanmedlemmene som ble beskutt hopper ut av bilen og tar raskt frem egne våpen og besvarer ilden. Intensiv skuddutveksling følger så, som de bedre bevæpnede klanmedlemmene går seirende ut av. Fem personer ble drept i skuddutvekslingen og elleve ble skadet – alle fra den kommunistiske demonstrasjonen.

Klanmedlemmer på vei til rettssalen.
Klanmedlemmer på vei til rettssalen.

I etterspillet til hendelsen ble flere klanmedlemmer tiltalt for mord. Både den lokale og den føderale domstolen kom frem til at de hadde handlet i selvforsvar og frikjente derfor de tiltale på alle punkter.