Hjem Opinion Kronikk Slaget i Brottby

Slaget i Brottby

KRONIKK Den 3. januar 1998 stormet politiet en nasjonalistisk konsert i Brottby, Sverige. Hendelsen kan sees som del av et mislykket forsøk på å hemme den nasjonale opposisjonen i Sverige.

Plateselskapet og musikkmagasinet Nordland stod som arrangør for en frihetsrock-konsert i danselokalet «Yesterday» i Brottby 30 km nord for Stockholm. Foruten amerikanske Max Resist skulle Vit Aggression, Pluton Svea og Svastika spille den kvelden.

For Max Resist var Sverige sluttdestinasjon for en vellykket turné med opptredener i Ungarn, Tyskland og Norge. I Tyskland deltok 1 200 personer på deres konsert.

Politiet stormer lokalet

Først opp på scenen var Vit Aggression som gjennomførte sitt show med glans. Stemningen var på topp. Etter dem var det Max Resists tur til å innta scenen.

Da de hadde spilt det meste av sitt repertoar ropte sangeren Shawn ut: «Keep Sweden white!». Neste låt ut var Skrewdrivers «Built up knocked down» som han tilegnet Ian Stuart.

Shawn fra Max Resist.

Da besluttet tankepolitiet seg for å slå til. De stormet lokalet og slo vilt rundt seg med batonger. Bandmedlemmene ble overmannet og påsatt håndjern.

Politiet tømte et pulverapparat over konsertdeltakerne, og var påkledd opprørsutrustning i form av hjelmer og skjold. Med disse forsvarte de seg mot flasker som ble kastet mot seg.

Stemningen roet seg først etter at det ble satt inn politihunder.  Konsertdeltakerne ble tvunget ned på gulvet, og statens lakeier virket noe bekymret da de nedtvungne konsertdeltakerne plutselig begynte å synge nasjonalsangen sammen.

Innsatssjefen Christan Dalsgaard besluttet at hele publikum skulle pågripes for voldelig opprør. Dette ettersom han anså at de i fellesskap hadde hindret politiet i å utføre «sin jobb».

Innsatsen var godt planlagt i forveien. Før konserten ble konsertdeltakerne visitert flere ganger og politiet forsøkte på alle mulige måter å gjøre det vanskelig for dem som ville reise dit.

På en parkeringsplass noen kilometer fra konsertlokalet gjorde politiet seg klar for stormingen av lokalet. Eieren av lokalet hadde sluppet inn et antall sivilkledd politi som stod bakerst i lokalet. Utenfor stod et hundretalls fullt utrustet politi.

Ved aksjonen i Brottby deltok 122 politimenn. Alle de 314 tilstedeværende konsertdeltakerne ble pågrepet. Aldri tidligere hadde Stockholmspolitiet ført bort så mange på én gang.

De pågrepne ble kjørt av sted til ulike stasjoner i Stockholm fylke, og da i fem innleide busser. Etter kontakt med justiskansleren ble også cd-plater og t-skjorter, som var til salgs i lokalet, beslaglagt.

Hatkampanje mot nasjonale

Forhandlingen om hvorvidt de 20 deltakerne som ikke var svenske statsborgere skulle varetektsfengsles skjedde den 8. januar. Blant dem var Max Resists sanger Shawn, så vel som den sultestreikende folkemusikeren Eric Owens. Etter at dette ble kjent ble 16 av dem løslatt. Fire av dem ble varetektsfengslet for å ha begått meningsforbrytelsen «hets mot folkegruppe» (HMF).

Da Eric Owens ble løslatt fra Kronobergshäktet (arresthus på Kungsholmen i Stockholm, red. anm.) så han et norsk TV-team som intervjuet aktoren Ronnie Jacobsson. Han gikk da frem og utbrøt: «That man is lying. He sat there in court and lied everybody straight in the face.» Aktoren virket da forvirret og gikk snøvlende derifra.

Eric Owens var på den tiden heltidsstudent ved University of California i Los Angeles. Han beskriver i en uttalelse hvor mye han satte pris på besøket i Stockholm. Men så fort han ankom konserten ble han behandlet som en forbryter av de svenske myndighetene.

Han rakk ikke være der lengre en 20 minutter før politiet, helt uten grunn, stormet lokalet. I arresten ble han behandlet som et dyr. Han ble tvunget til å gjøre sitt fornødne i en papirkurv ettersom vaktene ikke besvarte hans signal på flere timer.

Han beskriver det hele som en «syk politisk hatkampanje» mot nasjonalsinnede mennesker. «Dere kan bryte meg ned, men dere kan aldri bryte ned min sak! Deres lover er syke og stygge. Dere har vendt deres rygg mot Sveriges ungdom og nå må de stå opp og kjempe for seg selv.»

Etterspillet

Den 19. januar startet rettsaken mot de fire tiltalte amerikanerne. Deres advokat konstaterte at konserten kun var ment for et lukket selskap og kunne ikke likestilles med en offentlig sammenkomst. Tingretten regnet dog sammenkomsten som offentlig og likestilt med en politisk gate-demonstrasjon.

Dommen for Shawn og de tre andre amerikanerne kom den 19. januar. De er de første utenlandske statsborgerne som dømmes for meningsforbrytelsen «hets mot folkegruppe» i Sverige. De fikk alle en måneds fengsel for å ha ropt slagord og gjort forbudte armbevegelser.

I Judisk krönika hyllet Jackie Jakubowski de lydige lakeiene i politistyrken: «Denne gangen tok politiet hardt i, og det er ekstremt viktig at man nå konsekvent følger denne linjen.»

Bernhard Weiss og Sten Heckscher.

«De kan aldri stoppe oss»

Sveriges rikspolitisjef var på den tiden Sten Heckscher. I avisen Nordland ble han kalt for «Isidor», og det kanskje etter sin farfars far som immigrerte til Stockholm fra Danmark i 1875 og som faktisk het det. Eller etter Bernard Weiss som var Berlins svært upopulære jødiske politisjef mellom årene 1927–32. Av Goebbels fikk han kallenavnet «Isidor».

Weiss beordret i 1927 at hele Berlins avdeling av NSDAP skulle legges ned. Han arresterte også 500 medlemmer for å tilhøre en ulovlig organisasjon da de kom tilbake fra et møte i Nürnberg. Historien viste snart hvor mislykket strategien hans var.

Sten «Isidor» Heckscher var rikspolitisjef fra 1996–2004. I likhet med sin etterfølger Dan Eliasson er han tilhenger av Socialdemokraterna. I 1994 ble han utnevnt til næringsminister av Ingvar Carlssons regjering; en post som han forlot da han ble utnevnt til rikspolitisjef.

Max Resist beskriver slaget i Brottby i en låt som kom ut på skiven «Keep fighting» i 2002. I den lyder refrenget: «It’s not a crime whats in my mind – Hets mot folkgrupp!» Det er tydelig at de, på samme vis som resten av bevegelsen 22 år senere, ikke lar seg bli kuet av slike, eller liknende, hendelser. Bandet er igjen Europa-aktuelle med en konsert i nordøstre Italia den 11. april i år.

Kilde:
Nordland nummer 1. »Slaget i Brottby.»