Hjem Historie Dagens historiske Slottet Wewelsburg

Slottet Wewelsburg

HISTORIE Den 31. mars 1945 ødelegger SS store deler av slottet Wewelsburg på ordre av Heinrich Himmler.

Foto: Björn Reschabek, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Borgen Wewelsburg ble bygget til sin nåværende form i begynnelsen på 1600-tallet av biskopen Theodor von Fürstenberg, men plassen ved den lille byen Wewelsburg hadde huset forskjellige festninger og borger helt siden 800-tallet.

I 1934 skrev SS’ leder Heinrich Himmler under en hundreårig leiekontrakt for slottet. Deretter ble slottet ombygd og restaurert. Planen var at slottet skulle bli en skole for ledere i SS hvor de skulle utdannes i blant annet historie, mytologi, astronomi, kunst og arkeologi.

Flere leserom ble bygget i tillegg til kjøkken, matsal og innkvartering. Også vakthus og kaserner ble bygget på slottsgården.

Planene om å gjøre Wewelsburg til en SS-skole ble aldri realisert, men Wewelsburg fikk i stedet mange andre funksjoner og endte opp med å bli et kultursenter for SS. Flere arkeologiske ekspedisjoner startet fra borgen og forskningsorganisasjonen Ahnenerbe fikk sin base der. Dessuten fungerte slottet som møteplass for høytstående SS-menn.

Bauplan_der_Wewelsburg

Fremtidsplanene for området rundt slottet var store; det skulle iløpet av en tyveårsperiode bygges ut til å bli et helt lokalsamfunn der SS-offiserer skulle kunne bo med sine familier. Krigsutbruddet satte imidlertid en stopper for disse planene.

I mars 1945 nærmet amerikanske styrker seg området, og muligheten for å hindre disse i å innta Wewelsburg virket håpløs. Fredag den 30. mars utstedte derfor Heinrich Himmler en ordre til Haupsturmführer Heinz Macher om å ødelegge slottet for å hindre at det skulle havne i fiendens hender.

Dagen etter, den 31. mars, ble ordren satt i live. Flere bomber ble detonert for å sprenge de indre murene og det ble satt fyr på slottets interiør. Store deler av slottet ble fullstendig ødelagt av ilden og eksplosjonene.

Bare to dager senere ankom de amerikanske styrkene. Slottet hadde da i tillegg til ødeleggelsene til SS dessuten blitt plyndret for intakte verdisaker av flyktninger og tidligere fanger. De amerikanske soldatene finkjemmet slottet på jakt etter dokumenter og verdisaker. Ifølge vitner skal de blant annet ha funnet Himmlers private pengeskap. Innholdet i dette er idag fortsatt ikke offentliggjort av seiersmaktene.

Etter krigen ble Wewelsburg restaurert og er idag i full drift som anti-nazistisk propagandamuseum med blant annet den faste utstillingen «SS’ ideologi og terror».

To meget spesielle runde tårnrom i slottet, som ikke rakk å bli ferdige, står idag igjen nærmest intakte. Det ene av disse rommene, som ble kalt Valhalla, minner om en krypt der det i gulvet finnes en rund uthugget nedsenkning. Rundt denne nedsenkningen står det tolv søyler og i taket finnes en svastika med utstrakte armer.

640px-valhalla

Det andre rommet kalles for Obergruppenführersaal. Dette er et magnifikt rom hvor det på gulvet finnes en stor svart sol marmorert i midten av gulvet. Rundt den er det tolv buer med vinduer.

640px-Obergruppenfuhrersaal

Bruksområdene for begge disse utrolige rommene er ukjent.