Hjem Nyheter Slovakias innenriksminister advarer om borgerkrig

Slovakias innenriksminister advarer om borgerkrig

SLOVAKIA Skytingen av statsminister Robert Fico fant sted i et stadig mer polarisert Slovakia. Nå advarer landets innenriksminister om at situasjonen kan eskalere med stadig mer politisk vold.

Slovakiens inrikesminister Matúš Šutaj Eštok.
Foto: Jozef Jakubčo

Det var onsdag at Slovakias statsminister Robert Fico ble skutt med flere skudd utenfor et regjeringsmøte i Handlová sørvest i Slovakia. Fico måtte flys med ambulansehelikopter med livstruende skader, men etter en nødoperasjon ble det kunngjort at statsministeren ville overleve angrepet.

Torsdag morgen ser det imidlertid ut til at legene igjen er bekymret for statsministerens tilstand.

– Etter operasjonene har tilstanden hans stabilisert seg, men livet hans kan være i fare i noen dager til på grunn av omfanget av skadene, komplikasjonene, følgetilstanden, alderen og mange andre faktorer, sier politisk kommentator Martin Smatana ifølge det slovakiske nyhetsbyrået Aktuality.

En 71 år gammel venstreliberal «poet» er arrestert, mistenkt for angrepet. Under pågripelsen skal han spontant ha uttalt at han misliker regjeringens politikk.

Nå advarer Slovakias innenriksminister Matúš Šutaj Eštok om at landet er «på randen av en borgerkrig», ettersom skytingen av statsministeren har blitt etterfulgt av en storm av hatefulle kommentarer på nettet.

Sutaj Estok har også kunngjort at drapsforsøket etterforskes som en politisk motivert handling. Den 71 år gamle mistenkte sies å ha deltatt i protester mot en rekke av regjeringens kontroversielle trekk, særlig nedleggelsen av et påtalemyndighetskontor som forfulgte Smer-representanter med korrupsjonsanklager mens han var i opposisjon og den slovakiske stoppen av våpenforsendelser til Ukraina.

– Han ga disse grunnene til at han ikke er enig i regjeringens politikk og hvorfor han bestemte seg for å drepe statsministeren, sa Sutaj Estok onsdag.

I Vesten fortsetter også angrepene på den antiglobalistiske Fico. Euronews-reporter Gábor Tanács kommenterer attentatforsøket slik:

– Robert Ficos parti Smer har alltid blitt beskyldt for å demontere demokratiet. Han og hans parti har anklaget opposisjonen for å forråde landets interesser ved å alliere seg for tett med Vesten.

Ficos Smer vant høstens valg ved å love stans i våpenleveranser til Ukraina og en uavhengig slovakisk utenrikspolitikk. Som statsminister har Fico tidligere markert seg som motstander av masseinnvandring og kulturmarxisme.