Hjem Nyheter Slovakias innenriksminister deltok i antisemittisk podkast

Slovakias innenriksminister deltok i antisemittisk podkast

SLOVAKIA Slovakias innenriksminister Matúš Šutaj Eštok har blitt skarpt kritisert for å delta i den populære nasjonalisten Danny Kollárs podkast. Men innenriksministeren er ikke det eneste medlemmet av den slovakiske regjeringen som har koblinger til Kollár.

Slovakias innenriksminister Matúš Šutaj Eštok (til venstre) og den populære nasjonalisten Danny Kollár.

Etter høstens parlamentsvalg i Slovakia kunne den kontroversielle politikeren Robert Fico fra venstrepopulistiske Smer igjen danne regjering, sammen med det «nyfascistiske» slovakiske nasjonalistpartiet og et annet venstrepopulistisk parti kalt HLAS.

Fico har tidligere vært statsminister i Slovakia og har blant annet jobbet mot masseinnvandring og globalisme, noe som har ført til at Fico og hans allierte har blitt utsatt for hard undertrykkelse i sin tid i opposisjon. Blant annet har Fico og nåværende forsvarsminister Robert Kaliňák blitt utsatt for mystiske anklager om å «danne en kriminell organisasjon» og korrupsjon.

Ficos regjering har allerede fremfor alt markert seg som motstander av den fortsatte eskaleringen av konflikten i Ukraina, og en av regjeringens første handlinger var å stoppe alle slovakiske våpenleveranser til Kyiv. I tillegg var Fico den første til å advare mot Frankrikes president Emmanuel Macrons planer om å sende soldater til Ukraina.

Nå har Ficos innenriksminister Matúš Šutaj Eštok (HLAS) skapt kontrovers etter å ha deltatt i et internettshow med den populære slovakiske nasjonalisten Danny Kollár. Internettprofilen Kollár, eller hans virkelige navn Daniel Bombic, ble kjent over hele Slovakia i 2020 da han avslørte at et skoleangrep i landet ble utført av en sigøyner.

Selv da forklarte Kollár angivelig at det slovakiske etablissementet hadde forsøkt å skjule gjerningsmannens opprinnelse som en del av en anti-hvit agenda. Under Slovakias forrige regjering var Kollár, som angivelig nå bor i Storbritannia, ettersøkt internasjonalt for den orwellske forbrytelsen «ekstremisme».

– Det spiller ingen rolle, for en hvit mann, en nasjonalist eller en patriot, vil aldri ha noen rettigheter i dag i et land styrt av jøder og Sion, sier Kollár om etterlysningen.

Regjeringens koblinger til «nynazistisk konspirasjonsteoretiker»

Innenriksminister Eštok anklages nå av parlamentsmedlem Jaroslav Spišiak fra venstreliberale Progresívne Slovensko for å legitimere en «nynazistisk konspirasjonsteoretiker» som også er etterlyst internasjonalt, skriver The Slovak Spectator.

– Jeg trodde jeg hadde sett alt, men dette er første gang jeg har sett en innenriksminister snakke med en internasjonalt ettersøkt ekstremist, sier han til avisen.

Eštok har svart på kritikken med å ta avstand fra «alle typer ekstremisme og vold», men samtidig forsvart seg med at han ikke har noe problem med å snakke med noen.

– Dessuten er du uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier han til The Slovak Spectator.

Innenriksministeren er imidlertid ikke det eneste medlemmet av den nåværende slovakiske regjeringen som har koblinger til Danny Kollár. Kort tid før høstens valg deltok både Robert Fico selv, samt forsvarsminister Robert Kaliňák, i YouTube-programmer med Kollár, ifølge The Slovak Spectator. Lederen for det slovakiske nasjonalistpartiet, Andrej Danko, som nå er parlamentspresident, skal også ha møtt Kollár i London.

Slovakias statsminister Robert Fico «YouTubere» sammen med nasjonalisten Danny Kollár. Foto: Skjermbilde Podkast.

Ifølge George Soros-sponsede Bellingcat Monitoring Project, som fremfor alt har utmerket seg i «granskninger» av nasjonalister rundt om i verden og avsløringer om Russland, skal Robert Fico ha «hyllet den antisemittiske Bombic og beskrevet ham som en som ønsker det beste for Slovakia».