Hjem Nyheter Slovakias nye president vil ha fred i Ukraina

Slovakias nye president vil ha fred i Ukraina

UTENRIKS Etter valget i fjor høst har Slovakia inntatt en mer skeptisk linje til Ukraina-støtten og propagandert for fred. Etter gårsdagens presidentvalg er det spådd at denne linjen vil bli ytterligere styrket.

Peter Pellegrini. Foto: Flickr.com. (CC BY 2.0 DEED).

I går ble det avholdt presidentvalg i Slovakia der tidligere statsminister Peter Pellegrini ble valgt til ny president. Valgresultatet er ventet å føre til en mer vennlig holdning til Russland. Pellegrini fikk litt over 53 prosent av stemmene, basert på data fra landets nasjonale statistikkbyrå. Hans motstander, liberale Ivan Korcok, oppnådde nesten 47 prosent.

– Mitt engasjement er at Slovakia hele tiden skal gå inn for fred, sa Pellegrini etter seieren, ifølge SVT.

I valgkampen fremstilte Pellegrini seg selv som en fredsforkjemper og argumenterte for at Korcok kunne risikere å involvere Slovakia i Ukrainakonflikten.

Til tross for at regjeringen har størst makt, spiller presidenten fortsatt en betydelig rolle og er ikke bare en symbolsk leder. Presidentens fullmakter inkluderer å være øverstkommanderende og utnevne landets øverste dommere, samt muligheten til å be om at nye lovforslag blir vurdert av forfatningsdomstolen.

Ukraina bør gjøre innrømmelser

Pellegrinis seier legger grunnlaget for et nært samarbeid med nåværende statsminister Robert Fico, som siden seieren i oktober har ført til en markant endring i landets utenrikspolitikk. I oktober dannet Ficos parti Smer en koalisjon med Hlas-partiet – som tidligere hadde brutt med Smer – men også med det nasjonalistiske slovakiske nasjonalistpartiet.

Den forrige administrasjonen var aktivt engasjert i å støtte Ukraina, men Fico har suspendert militærhjelp og foreslått at Ukraina bør avstå en del av sitt territorium for å oppnå fred med Russland.

Fico og Pellegrini, som en gang var motstandere innen samme parti, Smer – som forener sosialdemokrati med nasjonalisme og sosialkonservatisme – leder nå landet sammen, ved hjelp av det ultranasjonalistiske partiet SNS.