Hjem Nyheter Norge Smeltende breis i Norge avslørte gammel fjellovergang fra vikingtiden

Smeltende breis i Norge avslørte gammel fjellovergang fra vikingtiden

3

NORGE Smeltende breis har avdekket en gammel fjellovergang som ble brukt under vikingtiden. Mange sjeldne arkeologiske funn har blitt gjort av velbevarte hverdagsgjenstander, klær og annet.

Foto: Department of Archaeology, University of Cambridge.

Smeltende is hos Norges breer har avslørt en mengde sjeldne arkeologiske funn og en tapt fjellovergang ved Lendbreen i Innlandet. Funnene fra den gamle fjellovergangen forteller en historie om handel over lange avstander gjennom ferder i stor høyde rundt 300–1500 e.kr., med en topp under vikingtiden omkring år 1000 e.kr.

I en artikkel publisert i Antiquity gjør et team med arkeologer fra Norge og Cambridge rede for de funn som er gjort frem til år 2015.

– En tapt fjellovergang som smelter ut av isen er en drømmeoppdagelse for brearkeologer. I slike overganger hensatte tidligere reisende mange gjenstander, fryst i tiden av isen. Disse utrolig velbevarte gjenstandene av organiske materialer har stor historisk verdi, sier Lars Pilø, hovedforfatter av studien og en av lederne for Det Brearkeologiske Sikringsprogrammet i Innlandet.

Noen av de hundretalls funnene som er gjort er en hestesko, ben fra pakkhester, rester av sleder og en spaserstokk med en runeinnskrift. Det finnes også gamle varder som markerer overgangen.

Man har også funnet hverdagsgjenstander som en kniv med bevart trehåndtak, en rokk og en trevisp samt rester av klær som en jernalderkjortel, en vante fra vikingtiden og sko.

Likevel er de velbevarte funnene bare en del av historien.

– Steder som fjellovergangen ved Lendbreen har en større historie å fortelle utover de utrolige funnene, sier en annen av forfatterne av studien, James H. Barrett fra McDonald Institute for Archaeological Research ved University of Cambridge.

Datering av funnene som er gjort med C14-metoden viser at overgangen begynte å brukes under romersk jernalder omkring år 300 e.kr. med en topp under vikingtiden omkring år 1000 e.kr., men at trafikken gjennom overgangen deretter avtok.

– Nedgangen kom trolig av en kombinasjon av økonomiske forandringer, klimaforandringer og middelalderske pandemier som svartedauden. Da det lokale området hentet seg inn igjen hadde ting forandret seg og Lendbreen-overgangen forsvant ut av minnet, sier Pilø.

Den tapte fjellovergangen ved Lendbreen ble oppdaget i 2011, og det møysommelige arbeidet med å lete etter funn alt ettersom isen trekker seg tilbake har pågått siden den gangen.

I det venstreliberale nabolandet Sverige anser man seg ikke å ha råd til å bevare uvurderlige funn fra vikingtiden og deromkring, men disse blir i stedet ofte gjenvunnet som metallavfall.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Marius
Marius
2 år siden

Spennende funn! 1488

Grim
2 år siden

Våres åndelige historie kommer til syne, omsider.

Kim Larsen
Kim Larsen
2 år siden

Mitt tips er at arkeologene benytter droner til og fly over og skanne disse enorme land områdene ettersom det og finkjemme hver krik og krok vil ta veldig lang tid. På den måten kan de sikre vår kultur arv til kommende generasjoner.