Hjem Nyheter Somalia tillater menn å gifte seg med 10 år gamle jenter

Somalia tillater menn å gifte seg med 10 år gamle jenter

TVANGSEKTESKAP I Somalia er 34 prosent av jentene som giftes bort under 18 år, 16 prosent under 15 år.

Under den pågående koronakrisen øker antallet tvangsekteskap for barn i Somalia, noe som allerede er dypt forankret i den somaliske kulturen, skriver britiske The Guardian.

Ifølge det somaliske ordspråket «Gabadh ama god hakaaga jirto ama gunti rag» skal ei jente enten være gift eller ligge død i en grav.

Somalia har i flere år skrevet under på flere internasjonale traktater som skal håndtere problemet med bortgifting av mindreårige jenter. Men et nytt lovforsalg i Somalias parlament innebærer at alle jenter vil kunne giftes bort så snart de når puberteten.

Hvilken alder en jente inntrer i puberteten kan avgjøres av eldre menn i lederstilling. Derfor finnes det i praksis ingen nedre aldersgrense med det nye lovforslaget.

FN kritiserer loven for å være «inadekvat».

Ustabil politisk ledelse

Den nåværende politiske ustabiliteten og de kommende allmenne valgene i Somalia gjør det vanskelig å drive gjennom jenters rettigheter ifølge vestlige vurderinger. Akkurat nå styres Somalia av en overgangsregjering etter at statsminister Hassan Ali Khaire ble avsatt i et mistillitsvotum i juli.

— Det er en kamp mot tiden ettersom parlamentets mandat kommer til å opphøre om noen måneder, sier en vestlig støttet aktivist mot Somalias kulturtradisjon med bortgifting av barn, Sahra Omar Ma’alin, som inngår i det somaliske parlamentets komité for menneskerettigheter.

— Vi har bedt visetaleren om å igjen legge frem det opprinnelige lovforslaget som vi hadde arbeidet med i så mange år. Det var et svært omfattende dokument som gir kvinner den verdigheten og det vernet de fortjener, sier Ma’alin.

— Våre barns skjebner politiseres. Visse politikere bruker lovforslaget som et kampanjeverktøy. De forsøkte å gjennomføre avstemningen på samme måte som de gjorde for å avsette den tidligere statsministeren, med en syv minutter kort debatt, fortsetter Ma’alin.

Hvorfor koronakrisen fører til økt salg og bortgifting av jenter i Somalia rapporteres ikke av The Guardian.

Det gjenstår å se om jentene i Somalia «må» reddes til blant annet Sverige, ifølge et kommende direktiv fra Ylva Johansson (Socialdemokraterna) og EU om hvordan rasefremmede skal distribueres i Europa.

Les også:
60-årig afghaner giftet seg med seksåring
Imam: – Seksuelt samleie med sin biologiske datter er fullt tillatt
Mange barnebruder blant syriske innvandrere