Hjem Nyheter Somalia tillater menn å gifte seg med 10 år gamle jenter

Somalia tillater menn å gifte seg med 10 år gamle jenter

5

TVANGSEKTESKAP I Somalia er 34 prosent av jentene som giftes bort under 18 år, 16 prosent under 15 år.

Under den pågående koronakrisen øker antallet tvangsekteskap for barn i Somalia, noe som allerede er dypt forankret i den somaliske kulturen, skriver britiske The Guardian.

Ifølge det somaliske ordspråket «Gabadh ama god hakaaga jirto ama gunti rag» skal ei jente enten være gift eller ligge død i en grav.

Somalia har i flere år skrevet under på flere internasjonale traktater som skal håndtere problemet med bortgifting av mindreårige jenter. Men et nytt lovforsalg i Somalias parlament innebærer at alle jenter vil kunne giftes bort så snart de når puberteten.

Hvilken alder en jente inntrer i puberteten kan avgjøres av eldre menn i lederstilling. Derfor finnes det i praksis ingen nedre aldersgrense med det nye lovforslaget.

FN kritiserer loven for å være «inadekvat».

Ustabil politisk ledelse

Den nåværende politiske ustabiliteten og de kommende allmenne valgene i Somalia gjør det vanskelig å drive gjennom jenters rettigheter ifølge vestlige vurderinger. Akkurat nå styres Somalia av en overgangsregjering etter at statsminister Hassan Ali Khaire ble avsatt i et mistillitsvotum i juli.

— Det er en kamp mot tiden ettersom parlamentets mandat kommer til å opphøre om noen måneder, sier en vestlig støttet aktivist mot Somalias kulturtradisjon med bortgifting av barn, Sahra Omar Ma’alin, som inngår i det somaliske parlamentets komité for menneskerettigheter.

— Vi har bedt visetaleren om å igjen legge frem det opprinnelige lovforslaget som vi hadde arbeidet med i så mange år. Det var et svært omfattende dokument som gir kvinner den verdigheten og det vernet de fortjener, sier Ma’alin.

— Våre barns skjebner politiseres. Visse politikere bruker lovforslaget som et kampanjeverktøy. De forsøkte å gjennomføre avstemningen på samme måte som de gjorde for å avsette den tidligere statsministeren, med en syv minutter kort debatt, fortsetter Ma’alin.

Hvorfor koronakrisen fører til økt salg og bortgifting av jenter i Somalia rapporteres ikke av The Guardian.

Det gjenstår å se om jentene i Somalia «må» reddes til blant annet Sverige, ifølge et kommende direktiv fra Ylva Johansson (Socialdemokraterna) og EU om hvordan rasefremmede skal distribueres i Europa.

Les også:
60-årig afghaner giftet seg med seksåring
Imam: – Seksuelt samleie med sin biologiske datter er fullt tillatt
Mange barnebruder blant syriske innvandrere

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
5 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

«Sivilisering» het det i gamle dager, da europeiske stater involverte seg i Afrika og Asia, og oppdaget skikker og samfunnsforhold som sjokkerte. Resultatene har vært små, og da de samme statene trakk seg ut gled disse stammesamfunnene uvegerlig tilbake til «the old normal», dvs en blanding av eldgamle praksiser og muslimsk skikk, og slik har det vært til idag. Somaliere, sudanesere, o.a. er «the lowest of the low», og burde aldri ha sluppet inn i Europa, der de idag utgjør et ikke-integrerbart og samfunnsbelastende element i mange land.

Kim Andreassen
Kim Andreassen
1 år siden

Syke folk

Morten
Morten
1 år siden

Og den kulturen der skal vi ikke ha her.

L J
L J
1 år siden

Motbydelig og tragisk.

Anonym
Anonym
1 år siden

Dette er sykt