Hjem Nyheter Norden Somalisk motdemonstrant har fått våpentrening av Al-Shabaab

Somalisk motdemonstrant har fått våpentrening av Al-Shabaab

GÖTEBORG En somalier som var delaktig i de voldelige opptøyene i Göteborg den 30. september har fått våpentrening av den islamske gruppen Al-Shabaab.

Da Motstandsbevegelsen den 30. september skulle holde en fredelig demonstrasjon i Göteborg organiserte en rekke venstreorienterte grupperinger en motdemonstrasjon som fort utviklet seg til voldelige opptøyer hvor det blant annet ble kastet stein og røykgranater mot politi, politihester, samt andre som stod i deres vei.

En av de delaktige i venstrepøbelens opptøyer var en somalisk mann ved navn Ahmed Hussein. I en film kan man se Hussein benytte seg av en slynge til å kaste stein mot politiet som står på god avstand.

Somalieren ble senere pågrepet og siktet for vold mot tjenestemann, samt voldelige opptøyer. Ifølge Migrationsverket skal Hussein ha søkt om asyl i Sverige den 24. mars 2015,  og han fikk avslag den 27. januar 2017. Han skal også ha hevdet at han er 17 år, noe Migrationsverket ser på som svært usannsynlig.

Samhällsnytt har gransket mannens bakgrunn og meddeler at Hussein ovenfor Migrationsverket har forklart at han frivillig ble vervet inn i Al-Shabaab da han var 14 år gammel, og fikk våpentrening i deres treningsleire. Her skal han blant annet ha lært seg hvordan man utfører eksplosjoner, samt fått beskjed om at man kom til paradis om man utførte en terrorhandling.

Da han søkte asyl i Sverige skal han ha påstått ovenfor Migrationsverket at det stod om fare for hans liv om han ble sendt hjem igjen. Ifølge han selv deserterte han fra Al-Shabaab. Migrationsverket så derimot ingen grunn til at det skulle være en fare for mannens liv om han ble sendt hjem igjen ettersom Somalia er fri fra Al-Shabaabs innflytelse.

Hussein klaget inn Migrationsverkets avslag og saken havnet hos Migrationsdomstolen i Göteborg som igjen stoppet utvisningen av mannen. Saken ble deretter sendt tilbake til Migrationsverket for ny bedømming, hvor de attpåtil nedjusterte mannens alder igjen, til 17 år.

Forvaltningsretten påpeker dog at Husseins alder er usikker, og anser at en medisinsk aldersbestemmelse bør gjøres ettersom hans alder har stor betydning for hans asylsøknad.

Kilde:
AVSLÖJAR: Stenslungaren i Göteborg genomgick vapenträning i Somalia
Somalisk motdemonstrant begärs häktad för våldsamt upplopp i Göteborg