Hjem Nyheter Spania anklager også den jødiske «staten» for folkemord

Spania anklager også den jødiske «staten» for folkemord

INTERNASJONAL RETT Spania kunngjør i dag at de slutter seg til den siden som anklager Israel for folkemord i Den internasjonale straffedomstolen. Dette etter at domstolen, etter anmodning fra Sør-Afrika, slo fast at «landet» er tvunget til å forhindre folkemordet de nå utfører på palestinere på Gazastripen.

Gaza etter israelsk ødeleggelse. Foto: Tasnim News Agency, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Den internasjonale straffedomstolen i Haag erklærte i januar at Israel må iverksette tiltak for å forhindre folkemord på Gazastripen. Det er Sør-Afrika som har tatt saken til Haag, og siden da har domstolen også utstedt en arrestordre mot «landets» statsminister Benjamin Netanyahu og flere høytstående tjenestemenn og militære.

Ifølge AP slutter Spania seg nå også til Sør-Afrikas linje mot den sionistiske okkupasjonsmakten, ifølge Spanias utenriksminister José Manuel Albar.

– Vi gjør det på grunn av vårt engasjement for internasjonal rett, i vårt ønske om å støtte domstolen i dens arbeid og styrke FN, sier Albares på en pressekonferanse.

Spania er det første europeiske landet som ber om å bli med på Sør-Afrikas side i rettsaken. Colombia, Mexico, Nicaragua og Libya ønsker også å gå mot Israel i retten og har bedt Den internasjonale domstolen om tillatelse til å gjøre det.

– Det bør ikke være noen tvil om at Spania vil fortsette å være på riktig side av historien, sier landets president Pedro Sánchez.

I skrivende stund har de jødiske terrorbombene krevd rundt 36 500 palestinske liv i Gaza. En stor andel av dem er sivile, kvinner og barn.