Hjem Historie Dagens historiske SS-Untersturmführer Gösta Borg

SS-Untersturmführer Gösta Borg

HISTORIE Den 14. august 1915 ble Gösta Borg født. Han var aktiv nasjonalsosialist og meldte seg som frivillig til to kriger.

640px-gösta-borg

Gösta Borg ble født den 14. august 1915. Han ble på 1930-tallet aktiv i de svenske nasjonalsosialistiske organisasjonene. På slutten av 1935 vervet han seg til Svea Livgarde i Stockholm, hvor han gjennomgikk offisersutdannelse som han gikk gode karakterer i.

Da den finske vinterkrigen utbrøt den 30. november 1939 ble det satt opp et svensk frivilligkorps. Gösta Borg meldte seg snart til korpset og fikk til å begynne med posisjon som tropptrener. Våren 1940 ble korpset omplassert til nordre Finland og deltok i harde kamper ved Märkäjärvi. Gösta Borg ble tildelt en finsk tapperhetsmedalje for sin innsats i Finland.

Gösta-borg

Da Operasjon Barbarossa startet i juni 1941 tok Gösta Borg seg over grensen til Norge hvor han meldte seg som frivillig til Waffen-SS. Etter kortere trening ble han plassert sammen med andre fra Norden i den nyoppsatte SS-Division «Wiking». Denne første økten i Waffen-SS ble ikke veldig lang da Borg begjærte avskjed allerede i oktober 1941 og returnerte hjem til Sverige.

Vel hjemme i Sverige begynte han å utdanne seg til offiseraspirant i Karlberg. Han klarte utdannelsen galant og fikk høyeste karakter. Etter et mediedrev der media mente at en nasjonalsosialist ikke skulle få utdanne seg til offiser stilte den svenske arméen harde krav til Gösta Borg. De krevde at han skulle holde seg borte fra politisk virksomhet, ellers skulle han ikke få utdanne seg til offiser. Gösta Borg nektet å godta kravene og tok avskjed fra den svenske arméen.

I september 1943 tok han seg igjen til Norge for å søke seg til Waffen-SS. Ved ankomsten til Tyskland ble han sendt til Waffen-SS’ offiserskole i Bad Tölz. Sammen med andre nordiske frivillige gjennomgikk Borg en forkortet offisersutdannelse for frivillige som var utdannede offiserer i sine hjemland.

Under utdannelsens gang kom instruktørene frem til at Gösta Borg på grunn av sitt skarpe intellekt egnet seg bedre som krigskorrespondent enn troppoffiser ved fronten. I april 1944 var han ferdig med utdannelsen ved Bad Tölz, og ble satt som SS-Untersturmführer i SS-Standarte Kurt Eggers.

Gösta Borg sammen med andre svenske offiserer i Waffen-SS.
Gösta Borg sammen med andre svenske offiserer i Waffen-SS.

SS-Standarte Kurt Eggers var Waffen-SS’ egne krigskorrespondenter. Forbandet hadde blitt opprettet i januar 1940 og fikk senere sitt navn fra Kurt Eggers som var en krigskorrespondent som falt i strid i Russland. De mange berømte bildene som finnes av Waffen-SS-soldater i strid kommer sannsynligvis fra Kurt Eggers-fotografer.

I tillegg til arbeidet som krigskorrespondent ved fronten tjenestegjorde Gösta Borg også ved Köningsbergsradion. Den 6. mai 1945 begjærte han avskjed fra Waffen-SS.

Etter krigen skrev Gösta Borg boken «Det röda massanfallet» som omhandler den sovjetiske taktikken på slagmarken slik som Borg selv hadde opplevd den i de harde kampene i 1944 og 1945. Boken ble verdsatt i militære kretser og Gösta Borg foreleste om sine krigsopplevelser for forskjellige militærenheter og fylkesnemnder.

Gösta Borg gikk bort den 29. desember 2000.