Hjem Nyheter Statsminister avlyser demokratiet i demokratiets navn

Statsminister avlyser demokratiet i demokratiets navn

UTENRIKS Canadas statsminister Justin Trudeau brøt nylig et viktig valgkampløfte om valgreform i frykt av at nasjonalister kan utnytte det.

JustinTrudeau
Justin Trudeau i midten.

Det var under valgkampen i 2015 at Canadas nåværende statsminister Justin Trudeau lovet at det var siste gang landet brukte den tradisjonelle «vinneren-tar-alt»-valgordningen. Trudeau lovet en ny valgreform, med varianter av proporsjonal representasjon der partiene er representert ved den eksakte prosentandel av stemmene de mottar. Trudeau skal blant annet ha forpliktet seg til å endre valgsystemet innen sine første 15 måneder som statsminister.

Men da nyhetskanalen CBC tidligere i uken kunne rapportere om at en ikke-navngitt statsråd, som står statsministeren nær uttrykte bekymring over at proporsjonal representasjon ville tillate fremveksten av høyreekstremister og «hvit makt», ble det plutselig en annen lyd fra pipa til Trudeau-regjeringen, som bestemte seg for å vrake forslaget og gå tilbake på løftet sitt.

Regjeringen «annonserte» slutten av valgreformen på onsdag, men ikke med en pressemelding eller uttalelse. De valgte heller i stillhet å omskrive mandatet for ministeren av demokratiske institusjoner med en linje som indikerer at «endringen av valgsystemet vil ikke være i ditt mandat.»

I en uttalelse til parlamentet forsvarte Trudeau sin avgjørelse med å si at reformen kan gi «en styrking av ekstremistiske stemmer i parlamentet».

Kilde:
Liberal fears of proportional representation and a referendum killed Trudeau’s reform promise