Hjem Nyheter Norge Stavkirker stenges – kan bli solgt i fremtiden

Stavkirker stenges – kan bli solgt i fremtiden

 INNENRIKS  Fortidsminneforeningen har ikke midler til å vedlikeholde en «fornuftig og ansvarlig» drift. Dersom de ikke mottar driftsmidler fra staten, kan de på sikt bli tvunget til å selge stavkirker.

Borgund stavkirke
Borgund stavkirke

Til sommeren kan Fortidsminneforeningen bli tvunget til å stenge flere stavkirker. Dette da de ikke mottar driftsmidler fra staten. Generalsekretær i foreningen, Ola H. Fjeldheim, forteller det hittil er snakk om Nore, Uvdal og Torpo stavkirke. Alle i Buskerud fylke.

Fortidsminneforeningen er en frivillig organisasjon og eier i dag åtte av landets flotteste stavkirker, tre klosterruiner og flere fredede hus.

Norrøn treskjærerkunst fra Urnes stavkirke – en av stavkirkene som i fremtiden risikerer å bli solgt. Stavkirken er oppført i UNESCOs verdensarvsliste.
Norrøn treskjærerkunst fra Urnes stavkirke – en av stavkirkene som i fremtiden risikerer å bli solgt. Stavkirken er oppført i UNESCOs verdensarvsliste.
Kan bli aktuelt å selge stavkirker

Fjeldheim håper foreningen slipper å stenge flere store eiendommer, men forteller at om situasjonen ikke blir bedre, er de etterhvert nødt til å gjøre drastiske tiltak. Ifølge Fjeldheim vil det på sikt kunne dreie seg om salg av eiendommer, men senere også stavkirker.

Fortidsminneforeningen håper dog at staten kan bidra slik den bidrar med midler til for eksempel driften av muséer.

– Hadde vi vært et offentlig museum hadde vi hatt cirka 40 millioner i støtte, forteller Fjeldheim.

Foreningen får i dag kun midler av Riksantikvaren til oppussing av bygningene. Vedlikeholdet blir utført av frivillige på dugnad.

Ifølge statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag ved Kulturdepartementet skal de være i dialog med foreningen.

Kilde:
Flere stavkirker må trolig stenge dørene