Hjem Nyheter Norden Sterk utvikling for havørn i Danmark

Sterk utvikling for havørn i Danmark

1

NATUR Havørnen var i prinsipp utdødd i Danmark på 1800-tallet. Nå overskrider arten nye vekstmål hvert år.

Havørn. Foto: CC public domain.

Havørnen ble tidligere sterk jaktet i Danmark, da rovfuglen ble sett som en konkurrent om småvilt. På 1800-tallet virket arten å ha vært utdødd i landet.

I 1967 ble alle rovfugler fredet i Danmark, og i 1992 startet Dansk Ornitologisk Forening et prosjekt kalt «Prosjekt Ørn». Målet var å få havørnen tilbake til landet og få 75 hekkende par frem til år 2040.

I flere år har vekstmålet blitt overskredet gang på gang. Forrige års ørnetelling konstaterte 152 hekkinger i landet, sammenliknet med 0 hekkinger i 1992.

– Opprinnelig forventet vi oss at det skulle være nødvendig med store skogsområder med minst 200 år gamle eike- eller bøketrær for å huse havørner med reder. I dag finnes eksempler på havørnpar som slår seg ned i små barskoger og i frittstående høye trær i åpen natur. Bare det er stille og rolig i en passende radius rundt redet, sier Kim Skelmose, som er leder for DOFs Prosjekt Ørn, til Danmarks Radio.

Prosjekt Ørn omfatter også kongeørn og fiskeørn. Disse to artene har det betydelig mer vanskelig, konstaterer foreningen. Derfor vil de nå holde ekstra øye med ørnene de neste årene.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Kim Larsen
Kim Larsen
2 måneder siden

Kjekt og høre. Ørner er noen imponerende og flotte fugler.

Men med flere og flere av de store og stygge vindmøllene så lever de fleste fugler farlig dessverre.