Hjem Nyheter Steve Bannon tiltalt for bedrageri – lovet at donasjoner skulle gå til...

Steve Bannon tiltalt for bedrageri – lovet at donasjoner skulle gå til mur mot Mexico

0

USA Løftet om en mur mellom USA og Mexico ble brukt for å flå private donorer for penger. Grensevernet mot Mexico har dog ikke forandret seg særlig mye etter at Trump tiltrådte som president.

Steve Bannon. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 3.0)

Den amerikanske presidenten Donald Trumps tidligere politiske sjefstrateg Steve Bannon og tre andre menn ble arrestert for bedrageri på torsdag.

De er mistenkt for å ha svindlet privatpersoner ved å love at Donald Trumps administrasjon skulle bygge den omtalte muren mot Mexico, for å hindre illegale innvandrere å ta seg inn til USA.

Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon tiltales sammen med tre andre menn for bedrageri. Gruppen skal ha svindlet privatpersoner som har donert penger til en grensemur mot Mexico.

Bannons kampanje ble kalt «Vi bygger muren» (We build the wall).

«Vi påstår at de tiltalte lurte hundretusentalls givere og utnyttet deres ønske om å finansiere en grensemur for å samle inn flere millioner dollar, under de falske forespeilingene om at alle pengene skulle gå til byggekostnader» skriver den jødiske statsadvokaten i New Yorks søndre distrikt, Audrey Strauss, i en uttalelse.

Totalt samlet Bannon og hans gruppe inn 25 millioner dollar, noe som tilsvarer over 223 millioner norske kroner. Ifølge aktoratet ble «hundretusentalls dollar» flyttet videre i all hemmelighet til Bannon og de øvrige tre menn. Ifølge kampanjelederne skulle «100 prosent» av pengene gå til bygging av muren.

Bannon ble pågrepet torsdag ombord på en luksusbåt tilhørende den landsflyktige kinesiske milliardæren Guo Wengui.

Steve Bannon benekter lovbrudd. Kausjonen ble satt til 5 millioner dollar med 1,75 millioner dollar i sikkerhet, i form av penger eller eiendommer. Han har fått forbud mot å reise med privatfly, yachter eller båter hvis han ikke får tillatelse fra domstolen først.

Under ett pressemøte i Det hvite hus sa Donald Trump at han overhodet ikke kjente til prosjektet.

— Jeg vet ingenting om prosjektet overhodet. Foruten at jeg, når jeg leste om det, ikke likte det, sa Trump til reportere i Det hvite hus, ifølge TT.

Det er uklart hvilken del av Bannons prosjekt Trump mener, ettersom muren var en del av hans flittig anvendte valgflesk.

Trump forsøker også å ta avstand fra Bannon ved å si at han «ikke har truffet han på lenge».

Murprosjektet går tregt

Mens Trump-tilhengere og såkalte QAnon-tilhengere ofte uformelt bruker å hevde at murbyggingen «er i full gang», har i realiteten veldig lite hendt med den utlovde muren.

Trumps administrasjon hevder at de holder Trumps løfte om å ha 72 mil mur ferdig i slutten av dette året. I midten av juli hevdet regjeringen at 50 mil av muren befant seg «i ulike faser» av oppbyggingen.

Men nesten all bygging av muren under Trumps tid som president har gått ut på å erstatte biter av det 105 mil eksisterende grensevernet, og mye kortere barriereelementer med stålbjelker opp mot 30 meter høye og fylt med betong.

Det 105 mil lange grensevernet som finnes tilsvarer omtrent en tredjedel av grensen mot Mexico, og bare litt av det har blitt forandret under Trumps fire års tid som president.

Trump sa også gjentatte ganger under sin valgkampanje at Mexico skulle betale for muren, men det har ikke vært tilfellet. Administrasjonen sier at de har mottatt rundt fem milliarder dollar fra kongressen. Dessuten har Trump flyttet nesten 10 milliarder dollar fra forsvarsdepartementet for å betale for muren, noe det siden har blitt stridet om juridisk.

Tidligere i august ba Army Corps of Engineers private entreprenører om å komme opp med idéer på hvordan man kan bygge vannbarrierer. Disse har vært foreslått plassert i Rio Grande, som skiller Texas fra Mexico. Noen løsninger på problemet har fremdeles ikke blitt offentliggjort.

Les også:
«Finkel-Think» – den jødiske valgstrategien som lå bak Trump og Orbáns dramatiske valgseire