Hjem Nyheter Stoltenberg: NATO-landene må prioritere Ukraina fremfor eget forsvar

Stoltenberg: NATO-landene må prioritere Ukraina fremfor eget forsvar

UKRAINA Hvis valget står mellom å bygge opp NATOs forsvar eller Ukrainas forsvar, bør NATO-landene velge det siste. Dette ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Foto: NATO (CC BY-NC-ND 2.0)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte den tsjekkiske statsministeren Petr Fiala, Danmarks statsminister Mette Frederiksen og den nederlandske statsministeren Mark Rutte i NATOs hovedkvarter i Brussel onsdag. Under en pressekonferanse etter møtet snakket Stoltenberg om Ukrainas akutte behov for luftvern.

— Tyskland annonserte at de vil sende enda et Patriot-system til Ukraina, som en del av den betydelige innsatsen vi nå gjør på tvers av hele NATO-alliansen for å øke vår forsyning av luftvernsystemer til Ukraina, sa Stoltenberg.

Det tyske bidraget er det eneste av de 26 Patriot-systemene som Ukraina trenger, ifølge president Volodymyr Zelenskyi. Derfor ønsker Stoltenberg at NATO-landene skal prioritere Ukraina over alt annet – inkludert landenes eget forsvar så vel som forsvaret av hele den militære alliansen. Men så langt har ingen andre NATO-land tatt på seg å sende noe Patriot-system.

— Hvis allierte står overfor valget mellom å møte NATOs kapasitetsmål og gi mer bistand til Ukraina, er mitt budskap klart: Send mer til Ukraina, sa Stoltenberg.

Han berømmet også europeiske land som demonterte hele deler av sitt eget forsvar til fordel for Ukraina. Spesielt valgte han å trekke fram Danmark, som ikke lenger har eget artilleri.

— Danmark er et sterkt eksempel ved å gi alt sitt artilleri til ukrainerne, men også med klare planer på plass for å fylle opp nasjonale lagre, sa Stoltenberg.

Prognosen: Total ukrainsk kollaps innen måneder

De siste ukene har vært preget av rapporter om en katastrofal situasjon for Ukraina. En ukrainsk general hevdet nylig at russerne har opptil ti ganger flere tropper i frontlinjene i Donbass.

Politicos publiserte onsdag en artikkel av opinionsredaktør Jamie Dettmer, som har bakgrunn som erfaren krigskorrespondent fra en rekke konflikter i verden. De siste månedene har han vært i Kiev og skriver at Ukraina er nær ved å kollapse.

«Som jeg oppdaget mens jeg rapporterte fra Ukraina den siste måneden, var bildet jeg fikk fra dusinvis av intervjuer med politiske ledere, militæroffiserer og vanlige borgere et land som glir mot katastrofe,» skriver Dettmer.

Ifølge Dettmer er det ikke bare mangel på ammunisjon og penger Ukraina lider av. Defaitisme og mistillit preger Ukraina i dag, som i de første månedene av krigen forente seg mot den invaderende fienden:

Moralen blant troppene er dyster, brutt av nådeløs bombing, mangel på avanserte våpen og tap på slagmarken. I byer hundrevis av kilometer unna fronten, har de store antallene unge menn som sto i kø for å bli med i hæren i de første månedene av krigen, forsvunnet. I dag unngår potensielle rekrutter verneplikten og tilbringer ettermiddagene på nattklubber i stedet. Mange har forlatt landet helt.

Flere høytstående befal i den ukrainske hæren sa anonymt til Politico at de ukrainske frontlinjene er spådd å kollapse i sommer hvis Russland setter i gang en storoffensiv.

(Nordfront)