Hjem Nyheter Norden Stoltenberg: Sveriges rolle i NATO blir å støtte Ukraina

Stoltenberg: Sveriges rolle i NATO blir å støtte Ukraina

NATO Jens Stoltenberg er på besøk i USA for å sikre fortsatt støtte til Ukraina i krigen mot Russland. På spørsmålet om Sveriges fremtidige rolle i NATO var budskapet at Sverige vil bidra til at Putin ikke vinner i Ukraina.

Foto: NATO (CC BY-NC-ND 2.0)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er for tiden på besøk i USA for å overbevise landet om å fortsette å støtte Ukraina i krigen mot Russland, melder Sveriges Radio. Stoltenberg sa at dette er i USAs sikkerhetsinteresse fordi «verden vil bli farligere hvis [Russlands president Vladimir] Putin vinner». Hvis Putin vinner, betyr det også, ifølge NATO-sjefen, at risikoen øker i andre deler av verden, da det kan føre til at andre «autoritære ledere» styrkes.

Ifølge Stoltenberg burde det ikke være usikkerhet om å støtte Ukraina, da de ikke kan klare seg uten ammunisjon og økonomisk støtte fra USA. Europeiske land kan ta igjen tapet av bistand fra USA for en periode, men ikke på lang sikt.

Stoltenberg uttrykte også tilfredshet med at krigssituasjonen har utviklet seg stikk i strid med det han mener Russlands president Vladimir Putin hadde tenkt.

– Han gikk til krig for å hindre mer NATO, for å hindre flere medlemsland. Han har nå det motsatte, han har fått betydelig flere NATO-styrker i den østlige delen av alliansen og han har fått to nye medlemmer – Finland og nå også snart Sverige.

At Sverige snart blir medlem av NATO, er noe Stoltenberg nå regner med etter en samtale med Ungarns statsminister Viktor Orbán, der han forsto at Orbán hadde lovet at dette skulle godkjennes av Ungarns parlament i slutten av februar.

Som svar på SR-korrespondentens spørsmål om hva som blir den viktigste og mest presserende saken for Sverige når de blir med i NATO, svarte Stoltenberg at det vil være å bidra til at Putin ikke vinner i Ukraina, gjennom militær og økonomisk støtte.

Ingen kritiske spørsmål ble stilt etter at dette ble sagt å være Sveriges rolle i NATO, til tross for at Ukraina ikke er en del av den militære alliansen.