Hjem Nyheter Norge Stoppet nyutgivelse av Min kamp, og brant boken

Stoppet nyutgivelse av Min kamp, og brant boken

TRYKKEFRIHET/HYKLERI: Året var 2004. Etter at en nyutgivelse av Adolf Hitlers bok Min kamp var blitt stoppet, fyrte en feststemt Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening opp boken i peisen til stiftelsen Fritt Ord.

minkampframside_ny

Min kamp i norsk oversettelse ble utgitt første gang i 1941 på J.M. Stenersens forlag. Oversetteren het Eberhard Günther Kern. I 2002 trykket et annet forlag, Nexus forlag, opp den samme oversettelsen på nytt. Rettighetene til Kerns oversettelse sitter etterkommere hans på. De likte dårlig at Min kamp skulle utgis på nytt. Derfor gikk de rettens vei og lyktes med å stoppe nyutgivelsen. I prosessen fikk de bistand fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Etter at dommen falt, sørget den faglitterære foreningen for å makkulere Nexus forlags opplag – og sette fyr på et av eksemplarene under sitt juleselskap i 2004, som fant sted i lokalene til stiftelsen Fritt Ord.

Kerns etterkommere fikk stoppet boken fordi de satt på opphavsretten til den. Når det gjelder motivene for å hindre nyutgivelsen, oppga de to: bruddet på opphavsretten og at boken er «rasistisk» og «fremmer rasisme». Oversetterens barnebarn, Ketil Kern, gjorde senere økonomisk vinning på hendelsen, i form av bokutgivelsen Hva har du med Hitler å gjøre, pappa?, hvor han ifølge ham selv «snur nazi-arv til personlig seier».

Vil man lese Min kamp på norsk i bokform, er et eksemplar av utgaven fra 1941 ikke lett å oppdrive. I 1993 lå Min kamp øverst på ventelisten ved Hovedbiblioteket i Bergen, og hadde da lenge vært blant de mest ettertraktede bøkene der.

Skjermdump fra Amazon.com.
Skjermdump fra Amazon.com.

I land utenfor Norge varierer det hvorvidt teksten er lov å utgi eller ikke, og i hvilken grad den er tilgjengelig. I Tyrkia var boken en bestselger rundt 2005. I India blir den omtalt som en stabil bestselger. Den er også populær i USA og i palestinske områder. Det siste året har e-bokversjoner av Min kamp ligget høyt på listene over mest solgte bøker på iTunes og Amazon.

Tyrkisk utgave av Mein Kampf.
Tyrkisk utgave av Mein Kampf.

Originalutgaven, Mein Kampf, utkom i to bind, det første i 1925, det andre i 1927. Hensikten med teksten, skrev Hitler i forordet, var å klargjøre den nasjonalsosialistiske bevegelsens mål og samtidig gi et bilde av dens utvikling.

Til slutt kan det nevnes at peisen som Min kamp ble brent i, ble murt opp av Gestapo, som brukte dagens Fritt Ord-lokaler til offisersklubb under krigen. Peisen er prydet med en germansk livsrune og årstallet 1941.

Relatert artikkel:
E-boken Mein Kampf storsäljare på Amazon och iTunes
Oppgjørets time

Kilde:
Stoppet utgivelse