Hjem Nyheter Storbritannia er klar for å overlevere Assange til USA

Storbritannia er klar for å overlevere Assange til USA

0

UTENRIKS Storbritannias utenriksminister Sajid Javid har undertegnet USAs begjæring om å få Julian Assange utlevert. Nå må den amerikanske påtalemyndigheten kun presentere begjæringen for en britisk domstol.

Julian Assange arresteres av britisk politi.
Julian Assange arresteres av britisk politi.

Sverige kommer til dags dato ikke til å begjære Julian Assange utlevert. Dette ble klart i forrige uke da Uppsala tingrett avslo aktor Eva-Marie Perssons begjæring om å arrestere Wikileaks-grunnleggeren in absentia. Domstolen var enig i Assanges svenske advokats innvending om at Assange sitter sikkert i et britisk høysikkerhetsfengsel.

Nå har dog Storbritannias utenriksminister Sajid Javid undertegnet USAs begjæring om om å få Assange utlevert. Den føderale staten har nemlig til hensikt å tiltale ham for spionasje og vil dømme ham til opptil 175 års fengsel.

Saken handler om Wikileaks’ avsløringer av det amerikanske militærets overgrep mot blant annet den irakiske befolkningen da USA invaderte landet for å styrte dets leder Saddam Hussein.

– Først og fremst er jeg veldig fornøyd med at politiet kunne arrestere ham og at han nå er bak lås og slå ettersom han brøt britisk lov. Det finnes en begjæring om utlevering til USA som skal opp i domstolen i morgen, men i går undertegnet og sertifiserte jeg begjæringen, sier Sajid Javid til BBC Radio 4.

Julian Assange bodde inntil nylig i Ecuadors ambassade i London, hvor han i 2012 ble bevilget politisk asyl akkurat på grunn av at han risikerte å bli utlevert til USA og stilt for retten. Men da de politiske vindene vendte i Ecuador valgte landet i april å invitere britisk politi for å arrestere ham, da han var mistenkt for å ha brutt en kausjonsavtale.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg