Hjem Nyheter Europa Storbritannia innfører trusselnivåadvarsler om «høyreekstrem terror»

Storbritannia innfører trusselnivåadvarsler om «høyreekstrem terror»

STORBRITANNIA Analysesenteret for terrorisme i Storbritannia skal nå begynne å publisere trusselnivåadvarsler om «høyreekstrem» terror.

Storbritannias statsminister Theresa May.
Storbritannias statsminister Theresa May.

Det er Joint Terrorism Analysis Centre (JTAC) som skal begynne å publisere offisielle trusselnivåadvarsler om «høyreekstrem» terrorisme. JTAC publiserer allerede trusselnivåadvarsler om muslimsk og Irland-relatert terror, og skal nå altså begynne å gjøre det samme for såkalt høyreekstremisme.

Det er moskéangrepet på New Zealand, der Brenton Tarrant sist fredag skjøt og drepte 49 muslimer, som brukes som foranledning til de økte represaliene mot «høyreekstreme».

I følge The Guardian har 18 terroraksjoner i Storbritannia blitt stoppet siden mars 2017 – fire fra den såkalte høyresiden, resten var av muslimsk natur.

Av «høyreekstreme» hendelser som har funnet i Storbritannia den siste tiden regnes blant annet en spytteepisode mot en muslim og skadefryd på internett etter angrepet på New Zealand.

Myndighetene mener dog at «høyreekstrem» terrorisme er en økende trussel.

– Statsministeren sa at det ikke finnes noen plass for sjofle ekstremistiske meninger i samfunnet og folk må få praktisere sin tro uten frykt, sa statsminister Theresa Mays offisielle talsmann og fortsatte:

– Hun sa at intensivt arbeid finner sted på tvers av myndighetene og av politiet og sikkerhetstjenesten for å bekjempe trusselen.

Tidligere har det vært politiets oppgave å forhindre «høyreekstreme» planer, men nå har denne oppgaven blitt flyttet til det hemmelige politiet, MI5. Politiet skal fremover fokusere på «hatkriminalitet», som å like politisk ukorrekte limericker på Twitter.