Hjem Nyheter Storbritannia vil styre innbyggernes tanker og handlinger

Storbritannia vil styre innbyggernes tanker og handlinger

STORBRITANNIA Det britiske forsvaret og regjeringen har utgitt rapporter over behov og satsingsområder. Forsvaret vil «forstå og påvirke menneskelig handling»; regjeringen vil utvikle teknikker for å målrettet «forme holdninger og meninger».

Foto: Global Look Press / West Coast Surfer

Det er avdelingen Defense Science and Technology Laboratory (DSTL) fra det britiske forsvaret, i samarbeid med Universitetet i Cambridge, som har utgitt en rapport med oversikt over interessefelt, behov og satsingsområder. Et av disse områdene som forsvaret skal fokusere på er «å forstå, og metoder for å påvirke, menneskelig handling».

Rapporten kommer på bakgrunn av et planlagt forskningsprosjekt med en prislapp på 70 millioner britiske pund, og som særlig skal involvere seg i psykiatri, nevrovitenskap og samfunnsvitenskap.

En del av arbeidet har som hensikt å opprettholde og styrke moral og stridsevne blant landets egne væpnede styrker, i en omskiftelig verden, blant annet ved å sikre soldatenes psykiske og mentale helse.

En annen del av prosjektet retter seg imidlertid mot den øvrige befolkningen. Fremtidige samarbeidspartnere til forsvaret vil få oppdrag med å utvikle strategier og metoder for å påvirke befolkningen, også de militære, til å innta en positiv holdning og beundring for alle forsvarets interesser.

I utgangspunktet ikke veldig kontroversielt; dette prosjektet sammenfaller imidlertid med at regjeringen på sin side har publisert en annen rapport hvor både falskt flagg-operasjoner blir nevnt som et alternativ og at de «ønsker å utvikle teknikker for å målrettet manipulere informasjon i det virtuelle og fysiske rommet, for å forme holdninger og meninger i det kognitive rommet».

Storbritannia har lenge drevet med utvikling av teknikker for psykologisk krigføring (psy-ops) og måter for å manipulere befolkningen. Noen av de mest kjente er det stasstøttede Integrity Initiative og the Tavistock Institute. Nå har man i tillegg gått offentlig ut med sine planer og knyttet til seg eksterne, tilsynelatende uavhengige institusjoner, som Universitetet i Cambridge. Flere personer tilknyttet universitet har imidlertid skjønt at dette er en farlig retning, og bedt ledelsen trekke seg fra samarbeidet.