Hjem Nyheter Norden Store ødeleggelser og angrep på politiet i Göteborg – forsvares av politiet

Store ødeleggelser og angrep på politiet i Göteborg – forsvares av politiet

SVERIGE Black Lives Matter-demonstrasjonen i Göteborg sporet ut i opptøyer og ødeleggelser, med to arresterte og flere mistenkte for lovbrudd. De såkalte demonstrantene forsvares derimot av politiets pressetalsmann som mener at de bare «har utløpt sin frustrasjon på feil sted».

Politiet pågriper bråkmakere i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT.

På søndag ble en Black Lives Matter-demonstrasjon holdt i Göteborg, med «tusentalls deltagere» tross at politiet bare ga tillatelse for 50 personer ifølge rådende koronarestriksjoner. Før demonstrasjonen signaliserte Göteborgpolitiet sin deltagelse i den anti-hvite svart makt-ideologien som demonstrantene står bakom, noe som er uvanlig selv for det politiske politiet i Sverige.

At det også finnes et politifientlig aspekt i disse demonstrasjonene virker heller ikke å bekymre politiregion Vest, som stiller seg bakom «verdigrunnen» helt og holdent, tross at man har en tradisjon av brutal politivold som fremfor alt rettes mot nasjonale.

Tross at politiet allerede innen demonstrasjonen regnet ut at flere enn 50 skulle delta, valgte man å forsøke og oppløse den da vel tusentalls mennesker hadde samlet seg. Da skal det ha utartet seg i opptøyer, vandalisering og politivold på flere steder i Göteborg.

SVT rapporterer at det rundt 16.30-tiden skjedde sammenstøt mellom politi og demonstranter, der det blant annet ble kastet stein mot politikjøretøy. Men Göteborgpolitiets pressetalsmann Christer Fuxborg var rask med å gå ut og forsvare dem:

– Disse personene har ingenting med demonstrasjonen å gjøre. Det er personer som tar ut frustrasjonen sin på feil plass og ved feil tilfelle, sier Christer Fuxborg til SVT Nyheter Vest.

Men ifølge SVTs reportere er det tydelig at det er demonstrasjonsdeltagere som angriper politiet.

– Noen demonstranter fyrte av raketter, kommenterer eksempelvis SVTs utsende reporter Jakob Eidenskog om konfrontasjonene.

Under dagen skal ytterligere konfrontasjoner mellom politi og demonstranter ha skjedd, samtidig som SVT viser frem bilder på vandaliserte butikkvinduer.

I realiteten synes flere enn to personer å ha blitt pågrepet, men pressetalsmann Fuxborg virker ikke å vite hvor mange.

Dessuten kommer flere å bli arrestert i ettertid.

– Bare for at man ikke er pågrepet i dag så sitter man ikke sikkert, sier Christer Fuxborg.

Påtente bilbranner en rekke steder under natten

Opptil femten steder i Göteborg har under natten vært herjet av bilbranner.

Straks før kl. 01 kom de første meldingene om flere påtente bilbranner i bydelene Backa, Kvillebäcken og Tuve. Ifølge redningstjenesten brant det på 10–15 ulike steder.

Det er biler og containere som man har blitt satt ild på og redningstjenesten hadde ved et tidspunkt ti enheter ute som slukket brannene.

Ved 03-tiden var fremdeles ingen pågrepet.

Kl. 06.17 rapporterte politiet om 29 knuste vinduer under natten. Dessuten har søppelkasser samt en container brent.