Hjem Nyheter Utenriks Storm av voldtektsanklager mot Bill Cosby – igjen

Storm av voldtektsanklager mot Bill Cosby – igjen

USA: Den «folkekjære» amerikanske komikeren Bill Cosby er igjen i søkelyset på grunn av en rekke påståtte voldtekter og seksuelle overgrep. Nå prøver en av kvinnene å samle flere av ofrene til et felles søksmål mot Cosby.

Bill Cosby
Bill Cosby

Den 77 år gamle «folkekjære» komikeren Bill Cosby, mest kjent fra The Cosby Show, har den siste tiden igjen blitt beskyldt av tidligere kolleger for en rekke voldtekter og seksuelle overgrep.

De første beskyldningene
De første beskyldningene mot Cosby dukket opp i januar 2005, da Andrea Constand hevdet hun hadde blitt dopet ned og voldtatt av Cosby i hans hus i Philadelphia i 2004. Constand rapporterte hendelsen til politiet, men anmeldte aldri på grunn av mangel på bevis. I februar samme år står advokat Tamara Green frem med lignende beskyldninger. Også hun skal ha blitt dopet ned og voldtatt. Ifølge Green skal voldtekten ha funnet sted på 70-tallet.

I november 2006 velger Constand å gå til sivil rettssak. Med seg har hun 13 andre kvinner med lignende beskyldninger mot Cosby. Saken ender dog med et forlik, og de 13 kvinnene får aldri vitnet. I desember samme år står to av kvinnene, Barbara Bowman og Beth Ferrier, frem i People Magazine og forteller sine historier.

Saken igjen aktuell
I oktober i år, i sammenheng med et stand-up-show, kalte komikeren Hannibal Buress Cosby for en voldtektsmann på scenen. En to minutter lang video av Buress sin opptreden får stor spredning på nettet, og voldtektsanklagene kommer igjen på alles lepper.

Barbara Bowman forteller igjen sin historie. Denne gangen i Washington Post. I artikkelen «Bill Cosby raped me, why did it take 30 years for people to believe my story» påstår hun at Cosby voldtok henne ved to tilfeller i 1985, da hun var bare 17 år gammel.

Bill Cosby og Barbara Bowman.
Bill Cosby og Barbara Bowman.

Flere kvinner står frem
Den 16. november blir Joan Tarshis den femte kvinnen til å offentlig stå frem. Ifølge Tarshis skal Cosby ha voldtatt henne ved to anledninger i 1969, da hun var 19 år gammel. Fremgangsmåten skal også her ha vært den samme.

Den 17. november, i TV-programmet Entertainment Tonight, beskylder den tidligere supermodellen og Top Model-dommeren Janice Dickinson Cosby for å dopet henne ned og voldtatt henne i 1982, da hun var 27 år gammel. Dickinson gir en detaljert beskrivelse av hendelsesforløpet.

I dagene som følger står ytterligere kvinner frem med lignende beskyldninger. Den 57-årige sykepleieren Therese Serignese hevder Cosby voldtok henne i 1976 i Las Vegas. Også 47-årige Renita Cheney Hill og 75-årige Kristina Ruehli kommer med lignende beskyldninger.

Louisa Moritz på 70-tallet.
Louisa Moritz på 70-tallet.

Voldtektsoffer vil samle til felles søksmål
En av de siste til å stå frem er tidligere skuespiller, og nå advokat, Louisa Moritz. Moritz hevder Cosby forgrep seg på henne i 1971 i forbindelse med en opptreden på Tonight Show med Johnny Carson. Moritz forteller hun nå ønsker å samle minst ni kvinner som har blitt utsatt for overgrep av Cosby til et felles søksmål mot 77-åringen. Ifølge Moritz vil søksmålet vise at ofrene står samlet, uansett om det ikke skulle bære frem i retten.

Kilder:
Bill Cosby timeline: From past allegations to the unfolding frenzy
Bill Cosby trues med massesøksmål
Supermodell med nye overgrepsanklager mot Cosby