Hjem Nyheter Stormakter motsetter seg USAs tenkte kupp i Venezuela

Stormakter motsetter seg USAs tenkte kupp i Venezuela

UTENRIKS Russland, Kina og Tyrkia finnes blant landene som motsetter seg USAs tenkte regimeskifte i Venezuela.

Etter at Venezuelas opposisjonsfigur Juan Guaido tidligere i år utnevnte seg selv til stedfortredende president tok det ikke lang tid før USA, sammen med flere søramerikanske allierte, ga ham sin støtte.

På mandag økte USA trykket mot Venezuelas sosialistiske regjering, ledet av Nicolas Maduro, ved å innføre harde sanksjoner mot landets viktige oljeindustri. Under en pressekonferanse hvor sanksjonene ble gjort kjent viste USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, den Israel-dyrkende hauken John Bolton, opp en papirlapp hvor man kunne lese «5 000 tropper til Columbia». Columbia er nabo med Venezuela og styres av en høyreregjering som er alliert med USA. Donald Trump har dessuten tidligere truet Venezuela med militær intervensjon.

Russland og Kina motsetter seg USAs potensielle «regimeskifte»

USAs imperialistiske virksomhet har ikke blitt tatt vel imot av Russland, Kina og Tyrkia.

– Amerikanske foretak som opererer i Venezuela berøres ikke av sanksjonene. De vil ganske enkelt styrte regjeringen og samtidig tjene penger på det, kommenterte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som mente at USA har oppført seg «kynisk».

Kina har annonsert at de støtter Maduro og kommer til å sende en spesiell delegasjon til hans innvielseseremoni.

– Washington bør bære ansvaret for de alvorlige konsekvensene [som stammer] fra dette, mener Kinas utenriksdepartements talsmann Geng Shuang.

Også Natolandet Tyrkia, som de siste årene har alliert seg mer og mer med Russland, støtter Nicolas Maduro og den sosialistiske regjeringen.

Venezuela har lenge vært en torn i øyet på globalister. Allerede i 2002 under Hugo Chávez ble landet utsatt for et USA-støttet kupp, som dog ble stoppet av massive folkelige protester og et motkupp fra deler av militæret.