Hjem Nyheter Stort valgtap for britiske «konservative»

Stort valgtap for britiske «konservative»

STORBRITANNIA I Storbritannia har det konservative partiet mistet sin innflytelse i landets politikk, samtidig som Labour har sikret seg et stort flertall i landets parlament etter gårsdagens valg.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak. Foto: Number 10, (CC BY-NC-ND 2.0).

Siden forrige valg har det «konservative» Tory-partiet hatt 365 av landets 650 seter i det britiske parlamentet. I gårsdagens valg ser det ut til at de vil miste rundt to tredjedeler av setene i Underhuset. Tapet for toryene er det verste i partiets 190-årige historie.

– Det er mye å reflektere over og lære av, sa landets avtroppende statsminister Rishi Sunak etter at han ledet toryene til tidenes dårligste valgresultat.

Det konservative valgtapet skyldes i stor grad at det såkalte «Arbeiderpartiet» Labour har mer enn doblet sin oppslutning siden forrige valg. Partiet vil få rundt 410 seter i parlamentet, og partileder Keir Starmer er på god vei til å bli landets neste statsminister.

Ingen deportasjoner til Rwanda

– Det er nå på tide at vi leverer, sa Starmer under sin seierstale, og lovet også at politikken vil begynne å virke i allmennhetens tjeneste.

Labour har blant annet lovet å investere i «fornybar energi» og signalisert at de vil skrote den forrige regjeringens plan om å deportere asylsøkere til Rwanda. I stedet peker de på de «kriminelle gjengene» som smugler rasefremmede over Den engelske kanal og mener at det er her problemet bør løses.

Allerede i dag skal statsminister Rishi Sunak levere sin avskjed til Buckingham Palace, mens Starmer på sin side blir utnevnt til regjeringssjef.