Hjem Nyheter Studie: amming gjør barnet smartere

Studie: amming gjør barnet smartere

 STUDIE  Langvarig amming kan kobles til høyere intelligens. Det fremgår av en studie som nå presenteres i det medisinske tidsskriftet Lancet Global Health.

amning-640x426

Det er tidligere kjent at morsmelken og ammingen har langtgående positive effekter for barnets helse og hjernens utvikling. Nå viser en ny studie at ammingen påvirker vår intelligens helt opp til voksen alder.

– Vår studie er det første beviset for at forlenget amming øker intelligensen minst opp til 30-årsalderen, samtidig som den også påvirker utsiktene for å lykkes med studier og tjene penger, forteller Bernardo Lessa Horta ved Pelotasuniversitetet.

I studien har 3 500 personer i Brasil blitt fulgt helt fra de var nyfødte på 1980-tallet og til de hadde fylt 30 år. Forskerne kan i dag konstatere at de deltagerne som ble ammet i minst 12 måneder hadde bedre resultat. De har i dag høyere IQ, utdanning og månedsinntekt.

Forskjellene i intelligens var så store at resultatene gjenstod selv om barnet hadde hatt dårlige sosiale og/eller biologiske forutsetninger i form av foreldrenes dårlige utdanningsnivå og inntekt, for tidlig fødsel, mammaens alder, barnets vekt ved fødselen, og så videre.

Opprinnelig publisert på Nordfront.se.

Kilde:
Association between breastfeeding and intelligence, educational attainment, and income at 30 years of age: a prospective birth cohort study from Brazil