Hjem Nyheter Studie: Kjønnsdysfori kan være et resultat av gruppepress

Studie: Kjønnsdysfori kan være et resultat av gruppepress

FORSKNING Ifølge en amerikansk studie kan hele 87 prosent av tilfeller av kjønnsdysfori skyldes gruppepress. Studien har ført til massiv kritikk fra homolobbyen.

Foto: Ataberk CoşkunCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

En studie utført av professor Lisa Littman ved Brown University i USA har blitt sterkt kritisert av homolobbyen. Ifølge studien, som hovedsakelig fokuserer på tenåringsjenter, er så mye som 87 prosent av kjønnsdysfori blant unge mennesker et resultat av at andre i deres omgangskrets også fikk ideen om at de tilhører det motsatte kjønn.

Studien viser også at tenåringene økte betydelig i popularitet i omgangskretsen etter at de «kom ut av skapet» som transpersoner, og at 62,5 prosent av tenåringene hadde psykiske funksjonshemninger fra tidligere. I 36,8 prosent av tilfellene kom også majoriteten(!) av omgangskretsen også ut som transpersoner, og i nesten halvparten av tilfellene hadde tenåringene vært involvert i selvskading.

«Det vanligste resultatet av at personen «kom ut» som transseksuell var at vedkommende sin helse og forhold til sine foreldre ble sterkt forverret. I ca. halvparten av tilfellene forsøkte personen å skjerme seg helt fra sine foreldre, og stolte kun på informasjon om kjønnsdysfori fra andre personer som led av kjønnsdysfori», skriver Littman i rapporten.

Et bemerkelsesverdig funn i studien er at 23,5 prosent av foreldrene godtok det forvirrede barnets kjønnsdysfori med en gang.

Studien har fått homolobbyen i USA til å gå gjennom taket. Kritikken ble så sterk at Brown University forsøkte å sensurere studien. For eksempel sammenlignet Diane Ehrensaft, direktør for en kjønnsbytteklinikk i San Francisco, studien med «Ku Klux Klan».

Lisa Littman mener selv at studien viser tydelig at foreldre ikke bør gå med på kjønnbytteoperasjoner bare fordi deres barn plutselig ønsker det, noe som dessverre ikke er en selvfølge i dagens samfunn.