Hjem Nyheter Sunak avgår som partileder

Sunak avgår som partileder

POLITIKK Venturekapitalisten og den rasefremmede Rishi Sunak går nå av som partileder etter sitt rungende nederlag i det britiske valget. Hvem som skal overta stillingen er fortsatt uklart.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak.
Foto: Number 10, (CC BY-NC-ND 2.0)

Rishi Sunak trekker seg som leder for det konservative Tory-partiet. Det kunngjorde han ved lunsjtider fredag etter at partiet opplevde sitt dårligste valgresultat siden 1800-tallet.

– Til landet vil jeg si: Jeg beklager. Jeg har hørt deres sinne og skuffelse, og jeg tar ansvar for dette tapet, sa Sunak.

Sunak, som tidligere jobbet i den jødiske investeringsbanken Goldman Sachs og er gift med Akshata Murty, datter av den indiske milliardæren N.R. Narayana Murthy, innrømmet nederlaget fredag morgen og gratulerte Labour-leder Keir Starmer med seieren. Sunak ble utnevnt til finansminister under Boris Johnsons tid ved makten og ble populær under koronapandemien da han presenterte økonomiske støttepakker til britiske selskaper.

Inderen Sunak ble den første ikke-hvite personen og den første hinduen som ble statsminister i Storbritannia. Tory-partiet hadde styrt Storbritannia i 14 år.