Hjem Nyheter Svaret: «Hamas vil bli bekjempet – med avanserte våpen eller nebb og...

Svaret: «Hamas vil bli bekjempet – med avanserte våpen eller nebb og klør»

PALESTINAKONFLIKTEN Israels statsminister, dets president og en rekke andre ministre har med ord og handling bemøtt de amerikanske advarslene fra onsdag.

Benjamin Netanyahu oppfordrer til undertrykkelse av ytringsfriheten ved amerikanske universiteter.
Foto: @IsraeliPM/Twitter

Advarslene om en permanent mangel på amerikansk militær støtte til Israel som USAs forsvarsminister Lloyd Austin og president Joe Biden ga til Israels statsminister Benjamin Netanyahu på onsdag som svar på det israelske angrepet på byen Rafah i det sørlige Gaza, ser ikke ut til å ha skremt den jødiske statens ledelse for mye.

Da det dødelige angrepet på palestinernes tvungne tilfluktssted intensiverte dagen etter, med økt fokus på byens østlige utkant, leverte en rekke israelske ledere sine kommentarer til USA og advarte om fortsatt mangel på støtte.

I en uttalelse fastslo Netanyahu at seier mot Hamas fortsatt er like nødvendig og uunngåelig, selv om Israel blir tvunget til å erstatte avanserte våpen med «nebb og klør».

Israels forsvarsminister Yoav Gallant forsikret i typiske ordelag at den jødiske staten står beredt til å «treffe de nødvendige tiltak» for å «oppnå sine krigsmål i Gaza», og la til:

Jeg vender meg nå til Israels fiender så vel som til våre beste venner og minner dere på: Staten Israel KAN IKKE underkues.

Også landets hissige sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir ville ha et ord med i laget og skrev på sosiale medier samme dag at «Hamas elsker Biden».

Kommentaren fikk landets president Isaac Herzog, kjent for sin «moderasjon», til å levere en tilrettevisning, der han fastslo at «tvister og meningsforskjeller mellom venner og allierte» burde løses i dialog – og ikke ved «forulempende uttalelser».

Lørdag morgen rapporterte nyhetsbyrået Al Jazeera i urovekkende ordelag hvordan utplasserte israelske stridsvogner nå stenger av Rafahs kontakt med resten av det sørlige Gaza og dermed med uklare hensikter fullfører omringingen av den «røde sonen», der Israels militære har beordret 100 000 fordrevne palestinske innbyggere til å evakuere – mens det israelske krigskabinettet godkjenner en utvidelse av militære aktiviteter i den sørlige byen.