Hjem Nyheter Europa Sveits forbyr Danmark å sende våpen til Ukraina – vil forbli nøytrale

Sveits forbyr Danmark å sende våpen til Ukraina – vil forbli nøytrale

0

GEOPOLITIKK Sveits kommer ikke å tillate NATO-landet Danmark å sende sveitsisk produserte panserkjøretøy til krigen i Ukraina.

Bilde: MOWAG Piranha APC Panserkjøretøy. Foto: Sandstein (Public Domain) via Wikimedia Commons

Danmark hadde plan om å sende 20 panserkjøretøy av typen Piranha III til krigen i Ukraina. Men nå stoppes Nato-landet fra å gjøre det – av Sveits. Sist fredag la den sveitsiske regjeringen inn veto mot Danmarks begjæring om å eksportere panserkjøretøyene til Ukraina. Dette skriver Russia Today.

Anledningen til at Sveits blander seg inn i eksporten er at panservognene er sveitsisk produsert og at Danmark har inngått en avtale med Sveits om ikke å eksportere sveitsiske våpen uten godkjenning fra Bern. Sveits har tidligere nedlagt veto mot en stans av tysk eksport av sveitsisk produsert ammunisjon til den tyskutviklede luftvernkanonen Gepard.

Selv om Sveits har sluttet seg til sanksjonene mot Russland, som av Russland tolkes som at de delvis forlater sin nøytralitetspolitikk, viser beslutningen om å nedlegge veto mot eksport av sveitsiskproduserte våpen til krigen i Ukraina at landet ønsker å opprettholde sin nøytralitet.

Ifølge den opprinnelige rapporten i sveitsisk media kan det sveitsiske forbundsrådet imidlertid komme til å endre sin holdning på kort tid da flere møter i parlamentet har oppfordret til dette og mener at det finnes smutthull i landets lov vedrørende krigsmateriale, noe som kritikere ikke holder med om.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg