Hjem Nyheter Sveits hevder å fortsatt være et nøytralt land

Sveits hevder å fortsatt være et nøytralt land

EUROPA Sveits har invitert en rekke land til en «fredskonferanse» om Ukraina. Til tross for å ekskludere Russland fra konferansen, hevder landets regjering at det fortsatt er et nøytralt land.

Sveits flagg er tradisjonelt forbundet med nøytralitet. Foto: Public domain.

Med Sverige og Finland i NATO er Sveits det siste landet i Europa som i det minste hevder å være nøytralt. Det er på bakgrunn av dette at landets regjering i sommer inviterte til en såkalt fredskonferanse om Ukraina.

Rundt hundre delegater fra en rekke land er invitert til Bern i Sveits. Ingen representant for Russland er imidlertid invitert, til tross for at russerne er en av de stridende partene i konflikten. Sveits har også, som mange andre land, fordømt Russlands invasjon av Ukraina og deltatt i vestlige sanksjoner mot landet.

Dette har blant annet ført til at Russlands president Vladimir Putin har uttalt at Sveits neppe kan betraktes som et nøytralt land.

— Vi er ikke invitert, og de sier vi har avslått det. De tror ikke vi hører hjemme der og samtidig sier de at det er umulig å løse noe uten oss. Det hadde vært morsomt om det ikke var så sørgelig, sa Putin i forbindelse med et besøk av den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko i april.

Nå har til og med Reuters åpent stilt spørsmål ved om Sveits virkelig kan kalles et «nøytralt» land. Men i en skriftlig uttalelse til nyhetsbyrået skriver Sveits’ utenriksdepartement at landets nøytralitet er «konstant».

– Å være nøytral betyr ikke å være likegyldig. Sveits fordømmer på det sterkeste Russlands aggresjon mot Ukraina. Utenfor den militære sfæren står ikke retten til nøytralitet i veien for solidaritet og støtte til Ukraina og dets folk, skriver Utenriksdepartementet.

Ifølge den sveitsiske regjeringen har de valgt å ikke invitere Russland, da Moskva ved flere anledninger har uttrykt at de «ikke er interessert». Men ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skyldes dette at Sveits ikke oppfyller de russiske kravene til en megler i konflikten.

– Det er ikke en nøytral part. Landet har endret seg fra nøytralt til åpent fiendtlig, sa Lavrov i april.

Ettersom den sveitsiske konferansen dreier seg om den «fredsplan» satt av Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj, om at forhandlingene først kan begynne når Russland har evakuert alle territorier som Kiev har gjort krav på, har hele begivenheten blitt fordømt som «meningsløs» av Moskva.