Hjem Nyheter Sveits vil ikke forby hakekorset

Sveits vil ikke forby hakekorset

4

YTRINGSFRIHET En uttalelse fra det sveitsiske forbundsrådet slår fast at hakekorset ikke kan forbys i Sveits, ettersom det ifølge rådet er en uforsvarlig begrensning av ytringsfriheten.

Forbundspalasset i Bern, som huser det sveitsiske forbundsrådet. Foto: Pixabay (Public domain).

Forbundsrådet i Sveits, som representerer både regjeringen og statsoverhodet, har tatt stilling til ikke mindre enn tre forslag om å kriminalisere hakekorset, eller svastikaen som symbolet også kalles.

Selv om symbolet allerede er forbudt i en rekke land, ønsker ikke Forbundsrådet å gå samme vei, heter det i vedtaket.

Det vises også til en kjennelse fra landets høyeste domstol som slår fast at selv meninger som av enkelte anses som «støtende» skal ha en plass i samfunnet.

Ifølge Forbundsrådet er «forebyggende arbeid» mot politiske dissidenter bedre enn kriminalisering.

Jøder er opprørt over nyhetene

Kanskje ikke overraskende har avgjørelsen ført til skarp kritikk fra landets jødiske lobbygrupper. Den sveitsiske føderasjonen for israelske samfunn (SIG), som hevder å representere landets 20 000 jøder, kalte i en uttalelse avgjørelsen «uforståelig».

«Folk som gjør Hitlerhilsen offentlig eller bruker et hakekors, representerer allerede en veletablert antisemittisk ideologi […] Å tro at disse kan dempes med forebyggende arbeid er en massiv feilvurdering», skrev SIG i uttalelsen.

Samtidig som sveitsiske jøder sliter med å «forstå» ytringsfriheten, blir folk fengslet hvert år for sine synspunkter i flere europeiske land, inkludert Sveits sine naboer Østerrike, Tyskland og Frankrike.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
mia
mia
3 måneder siden

Nå bør jødene forstå en gang for alle, at vi er trøtt og lei av denne sutringen!

Birgitta
Birgitta
3 måneder siden

Swastikaen er over 10 000 år gammal , og har blitt brukt i forskjellige kulturer over hele verden i uminnelige tider
Det at NS brukte swastikaen i 10 15 år er ingenting imot dette.
Å forby et slikt vakkert symbol , som bare betyr lykke og glede , er et hån imot vår historie og kutur.

Fascister skal brenne
Fascister skal brenne
Svar til  Birgitta
2 måneder siden

Sier seg selv hvorfor folk mener det skal forbys, når nevnt symbol ble brukt ikke veldig lenge siden for et parti som forfulgte menneskegrupper og minoriteter, og er ansvarlig for millioner av drepte uskyldige mennesker.

Roy Vey
Roy Vey
Svar til  Fascister skal brenne
2 måneder siden

Du leste nok ikke kommentaren godt nok. Svastikaen ble anvendt lenge før Hitler kom til makten i Tyskland. Ville du fjernet ethvert symbol om nasjonalister tok det i bruk? Partiet NSDAP førte en politikk som var til fordel for eget folk, og naturligvis til ulempe for fremmede som konspirerte mot det tyske folk. Slik jeg ser det bør ethvert lands politikk være av eget folket og for eget folk. Det er jo tross alt deres eget land, og fremmede som jo nettopp har egen gruppeinteresse bør ikke ha muligheten til å bedrive betydelig overtramp mot landets urfolk. Krig er krig,… Les mer »