Hjem Nyheter Norden Svensk etterforskning av Nord Stream er avsluttet

Svensk etterforskning av Nord Stream er avsluttet

UTENRIKS I dag besluttet den svenske statsadvokaten Mats Ljungqvist å avslutte den foreløpige etterforskningen vedrørende grov sabotasje av Nord Stream-gassrørledningene.

Gasslekkasje på Nord Stream utenfor øya Bornholm. Foto: Danmarks forsvar.

Tidligere denne uken varslet den svenske statsadvokaten Mats Ljungqvist fra Nasjonal sikkerhetsenhet at han om kort tid ville ta stilling til den foreløpige etterforskningen av Nord Stream-sabotasjen. Kort tid etter eksplosjonene i gassrørledningene innledet Ljungqvist etterforskning av grov sabotasje i samarbeid med den svenske sikkerhetstjenesten.

Som ventet har Ljungqvist nå valgt å avslutte den foreløpige etterforskningen. På den svenske påtalemyndighetens nettsider kan du lese at avgjørelsen bygger på konklusjonen om at verken den svenske staten eller svenske statsborgere var involvert i sabotasjen. Dermed mangler svenske myndigheter jurisdiksjon til å forfølge saken videre.

– Den foreløpige etterforskningen har vært systematisk og grundig. Blant annet er et stort antall skipsbevegelser analysert for å forstå hva som har skjedd. I tillegg er det gjennomført en omfattende åstedsundersøkelse og avholdt en rekke avhør i saken. I lys av dagens situasjonsbilde kan vi konkludere med at svensk jurisdiksjon savnes, sier Mats Ljungqvist.

Den tyske forundersøkelsen fortsetter imidlertid, og tyskerne har uttrykt håp om at de kan overta funnene som er gjort i Sverige.

– Den tyske forundersøkelsen fortsetter, og på grunn av hemmeligholdet av det internasjonale juridiske samarbeidet, kan jeg ikke kommentere ytterligere det samarbeidet som har funnet sted. Med henvisning til dette vil jeg ikke kunne kommentere den svenske etterforskningens konklusjoner ytterligere eller kommentere noen mistenkte i den svenske etterforskningen, sier Mats Ljungqvist.