Hjem Nyheter Norden Svensk journalist pågrepet av politi etter å ha stilt spørsmål til sosialdemokraten...

Svensk journalist pågrepet av politi etter å ha stilt spørsmål til sosialdemokraten Pierre Schori

3

SVENSKE TILSTANDER Nya Tiders reporter Jesper Johansson og hans fotograf ble lørdag pågrepet av politi og bortvist fra bokmessen i Gøteborg etter å ha stilt spørsmål til den sosialdemokratiske politikeren Pierre Schori.

I demokraturet Sverige er det kriminelt å stille spørsmål til Pierre Schori. Foto: Frankie Fouganthin.

På lørdag deltok Nya Tiders reporter Jesper Johansson og hans fotograf på den årlige bokmessen i Gøteborg. De intervjuet der flere mennesker før de møtte på den sosialdemokratiske politikeren og tidligere FN-ambassadøren Pierre Schori.

Reporteren fulgte da etter Schori for å stille ham enkelte spørsmål rundt blant annet de mange drapene på hvite farmere i Sør-Afrika, den sosialdemokratiske støtten til ANC, samt den nylig avdøde diktatoren i Zimbabwe, Robert Mugabe.

Sosialdemokraten ville imidlertid ikke svare på noen spørsmål, men søkte i stedet etter vakter, samtidig som han tok tak i Johansson og sa «jeg vil ikke snakke med folk som deg».

Da Johansson litt senere spiste lunsj, kom politiet og tok tak i ham og ba ham komme med ut. Som svar på spørsmålet om hvorfor svarte politiet: «Det har skjedd en forbrytelse her, og du vet sikkert hva det handler om».

Johansson kjente ikke til noen forbrytelse som skulle være begått og ville da vite hva saken handlet om, noe politiet ikke ville berette for ham. I stedet grep to politimenn ham i hver arm og førte ham ut fra bokmessen.

En meme fra hendelsen der journalist Jesper Johansson blir pågrepet av konstabel som nekter å oppgi tjenestenummer.

Da han tok opp sin mobiltelefon for å dokumentere hendelsen grep politiet tak i mobiltelefonen og beslagla den. På spørsmål om hva han var mistenkt for, svarte politiet «en forbrytelse».

Johansson, med fotograf, ble deretter tvunget inn i en politibil og kjørt bort fra området. De fikk ikke vite hvor de ble fraktet, og da de spurte om politimennenes navn og tjenestenummer fikk de heller ingen svar.

Først etter et par kilometer fikk de vite at det var Pierre Schori som hadde anmeldt dem for overfall. De ble deretter løslatt med beskjed om at de ikke var velkommen til å besøke bokmessen igjen.

Johansson og fotografen har i ettertid kontaktet politiet for å vite mer om mistankene mot dem, samt få opplyst politimennenes navn og tjenestenummer. Politiet nekter å utlevere informasjonen, men henviser i stedet til sin presseavdeling.

Nya Tiders sjefsredaktør Vàvra Suk kommenterer:

– Jesper gjorde et utmerket journalistisk arbeid. Det er nøyaktig slik journalistikk skal bedrives. Makthaverne skal ikke tro at de kan slippe unna ubehagelige spørsmål på bokmessen, bare fordi det ikke settes opp en stand for Nya Tider.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Richard
2 år siden

Merket noe av det samme sist politiet hadde fått instruks om å ødelegge mest mulig for en demonstrasjon man hadde både søkt om og fått godkjent. Ikke får man svar på noen spørsmål om grunnlag ettersom deres opptreden er direkte lovstridige.

Kim Larsen
Kim Larsen
2 år siden

Det er så gale og så sprøtt.

Politiet bør saksøkes for den atferd

Haraldsson
Haraldsson
2 år siden

Memen passer bra. Dette er programmerte maskiner.