Hjem Nyheter Norden Svensk politi med underskriftskampanje mot gjengkriminalitet

Svensk politi med underskriftskampanje mot gjengkriminalitet

2

SVERIGE Etter et politidrap i Göteborg krever nå 1 700 politiansatte mer effektive midler i kampen mot innvandrergjengene.

Uttrykket «svenske tilstander» har i mange år vært synonymt med et kaos av vold, anarki og no-go-soner fremkommet i kjølvannet av masseinnvandringen. Nå har politikvinnen Hannah Bergelin fått nok, sammen med 1 700 andre politifolk omkring i Sverige. I et opprop forfattet av Bergelin stilles en rekke krav til Riksdagen om bedre verktøy i kampen mot gjengkriminalitet, som hun mener kommer til å bidra til at politiets arbeidsmiljø blir sikrere, mer holdbart og mer langsiktig, samt at Sverige blir et tryggere land å leve i.

– De kriminelle har jo ingen respekt for menneskeliv lenger, ikke for tredjeparter, ikke for oss i politiet. Vi kan ikke ha det slik lenger, sier Bergelin til SVT.

Kravlisten er en respons på drapet på den 33 år gamle politimannen Andreas Danman den 30. juni i Biskopsgården. Han ble skutt i hjel av et maskert gjengmedlem.

I oppropet stiller Bergelin følgende krav:

 • Antisosial atferd mot blålyspersonell må bli straffbart. At kriminelle personer kan ødelegge, provosere og oppvise hensynsløs atferd mot blålyspersonell skaper en signalverdi som høyner deres status i det kriminelle miljøet, heter det i brevet. I Norge kan slik fremferd medføre en straff på 6 måneder.
 • Hemmelig avlytting og dataavlesning må kunne brukes mot personer med gjengtilknytning uten mistanke om et spesifikt lovbrudd. Muligheten til å forhindre alvorlig kriminalitet skulle da øke kraftig.
 • Avskaffe kvantumsrabatten på forbrytelser. En gjerningsmann som dømmes for flere lovbrudd bør i stedet få en skjerping av straffen.
 • Avskaffe straffereduksjonen/rabatt for personer når disse dømmes for grove forbrytelser. Straffereduksjonen må også tas bort om gjengkobling kan styrkes, uansett alder på gjerningsmannen.
 • Innfør straffeskjerpelse når lovbruddet kobles til gjengmiljøer. Å være gjengmedlem må ses som en kraftig skjerpende omstendighet.
 • Innfør visitasjonssoner. Politiet beslutter å under en kortere periode innrette en visitasjonssone når en konflikt blusser opp i et spesielt område. Politiet har da rett til å utføre kroppsvisitasjon uten konkret mistanke om lovbrudd for å kontrollere om personen bærer våpen. I Norge har politiet lenge hatt anledning til å foreta slik visitasjoner, som også omfatter kjøretøy.
 • Gjengkriminelle får tøffere vilkår i fengslene, for eksempel innskrenkes deres muligheter til besøk og permisjon når det finnes en pågående konflikt.
 • Gjengkriminelle kan dømmes til oppholdsforbud i det område de er aktive i. Bryter de mot forbudet må de dømmes til fengsel.
 • Gjerningsmann som har en gjengkobling eller om gjerningen klassifiseres som gjengrelatert bør unntas fra paragrafene 6a samt 23 i loven med særskilte bestemmelser om unge lovbrytere:
  • § 6a. Den som ikke har fylt atten år og som er pågrepet eller arrestert kan holdes i forvaring i politiarrest kun om det er absolutt nødvendig.
  • § 23. Den som ikke har fylt atten år kan arresteres eller fengsles kun om det finnes skjellig grunn til mistanke.
 • Innfør beredskapsdomstoler for enklere forbrytelser. Muliggjør en raskere håndtering slik at begått lovbrudd får konsekvenser i nærtid.
 • Øke straffelengden markant på motarbeidelse av aktører i rettsvesenet slik at det ikke er verdt å for eksempel true vitner i forkant av en rettergang. I Sverige har slike lovbrudd en strafferamme på 4 år, mens det i Norge er 6 år.
 • Det må bli straffbart om mistenkt gjerningsmann ikke kommer i rettssaken.
 • Begrense mistenktes rett til innsyn i etterforskningen i forkant av rettssaken. At den mistenkte får ta del i alle bevis gjør at denne kan servere en tilrettelagt historie som er tilpasset etter utredningen.
 • Ta bort umiddelbarhetsprinsippet og muntlighetsprinsippet ved rettergang. Alt som er fremkommet under en etterforskning skal få brukes og bedømmes i retten. Også hva en mistenkt, et vitne eller en fornærmet har forklart ved tidligere avhør.
 • Det må bli straffbart å rømme fra fengsel/institusjon. I de fleste land er dette ulovlig, deriblant i Norge, hvor rømning straffes med inntil 6 måneders fengsel.
 • Utvisning skal være hovedregel når personer uten svensk statsborgerskap begår grove forbrytelser.
 • Betinget dom skal som regel kun kunne idømmes ved den første dommen.
 • Gi politiet utøkte muligheter til å kameraovervåke offentlig sted. Eksisterende kameraovervåkning har i stor grad flyttet kriminaliteten fra de overvåkede stedene.
 • Politi må få uttrykkelig lovstøtte til å kontrollere identitet på personer for å oppdage etterlyste, kartlegge kriminelle koblinger og kunne vite om personen man har fremfor seg er aktiv kriminell.
 • Kriminalomsorgen, Påtalemyndigheten og Domstolene må dimensjoneres for å håndtere det økende antallet saker ovenstående skulle innebære.

Vil gjenglover brukes mot politisk opposisjon?

Pär Öberg fra Den nordiske motstandsbevegelsen kommenterer i det siste avsnittet av Radio Nordfront i forbindelse med at Sveriges nye lov mot rasistiske organisasjoner sannsynligvis kommer til å skrotes, at systemet ønsket å forfølge medlemmer av organisasjonen, og sier at Motstandsbevegelsens medlemmer i enkelte tilfeller allerede behandles som gjengkriminelle av systemet.

– Moderaterna […] presenterte at de skal bruke terrorloven for å få bukt med gjengkriminaliteten. Da er det spørsmål om hva de definerer som gjengkriminalitet. I enkelte andre tilfeller regnes vi som gjengkriminelle. For eksempel når det kommer til plassering i fengsel osv. der mener de at vi skal håndteres som gjengkriminelle til tross for at vi bare har en viss partitilhørighet, hvilket i seg selv burde være helt ulovlig. De kommer til å finne slike sidespor hvor det ikke er så åpenbart at de politisk forfølger oss.

Les også:
Sakariye Ali Ahmed arrestert for politimordet i Sverige
Sverige: Politiet behøver nå selv beskyttelse mot rasefremmede klaner
Politisjef: 40 kriminelle klaner har kommet til Sverige kun for å begå lovbrudd
Sveriges politi forebygger innvandrerkriminalitet med kjepphest

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Vi må huske at politiet alltid har to «ansikter»; det ene er det de fleste støtter og er glade for – at politiet sørger for ro og orden, beskytter lovlig virksomhet og «tar» de kriminelle. Det andre er mistenkeliggjøringen og overvåkningen av de som ikke er «systemlojale», men som ikke tyr til ulovligheter, hærverk, vold, osv. De fleste tenker vel at så lenge jeg ikke gjør noe galt er det ok å bli «holdt øye med», men vi må stå fast på at all lovlig virksomhet skal tillates og vernes om.

Django
Django
1 år siden

Wow, dere har virkelig fått som dere ville ha det svensker, og det er så fortjent.
Sikkert bare å lukke øynene så vil det nok gå over av seg selv.