Hjem Nyheter Norden Svensk steinalderkvinne var brun – ifølge museum

Svensk steinalderkvinne var brun – ifølge museum

2

SVERIGE Den 17. november kommer en modell av en steinalderkvinne som levde i Skåne for 7 000 år siden til å avdekkes. Gjennom DNA-analyser skal det ha blitt fastslått at hun var «mørkhudet med lyse øyne».

Foto: Gert Germeraad, Trelleborgs museum.

Sverige har fått sin «Cheddar Man», som antas å ha levd i sørvestre England for omtrent 10 000 år siden under perioden av steinalderen som kalles Mesolitikum. Forskerne påsto etter å ha analysert DNA fra skjelettet at han skulle ha vært «svart eller mørkhudet».

En av forskerne innrømmet senere at man ikke ha trekke noen konklusjoner basert på DNA-analyser da levningene har blitt brutt ned over tusenvis av år. En annen forsker har fortalt at teknologien ikke er klar for å avgjøre hudfarge basert på menneskers gener, da genetikken bak er mer kompleks enn man tidligere har trodd.

Nå har Trelleborgs museum laget en modell av en kvinne som levde i Skåne for 7 000 år siden og som skal ha vært en av de siste jeger-samlerne i Sverge. Modellen kommer til å bli avduket den 17. november og bli en permanent del av utstillingen på Trelleborgs museum.

Forskerne brukte skjelettrester og DNA for å rekonstruere hennes begravelse. Kvinnen har blitt begravet sittende i skredderstilling på en seng av hjortehorn og tros ha vært en spesiell person i datidens samfunn.

Arkeologene kunne ved å studere benrester fastslå at kvinnen har vært like under 1,5 meter høy og mellom 30 og 40 år gammel da hun døde.

DNA fra andre individer som ble begravet i området skal ha bekreftet hva vi mener «vite» om de mesolittiske steinaldermenneskene som levde i Europa, nemlig at de var «mørkhudet med lyse øyne». Kvinnen avbildes derfor mørkhudet med svart hår og lyse øyne.

Maria Jiborn, instruktør ved museet, sa at hun fikk en rar følelse av at de har truffet hverandre før da hun så modellen av kvinnen.

– Jeg husker at jeg tenkte, hm, har vi ikke truffet hverandre før? Hun føltes kjent på en underlig måte. Sannsynligvis likner hun noen fjern slektning.

– Vi er alle mennesker gjennom tid og rom, la hun til.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Haraldsson
Haraldsson
2 år siden

Provoserende hvordan de bevisst forsøker å feie oss vekk fra vår egen historie ved å erstatte historiske personer og folk med fremmede brune mennesker. Kanskje vi skulle ropt «white face» ettersom de forsøker å ta vår historie?

Marius
Marius
2 år siden

Muh Heritage!
Jødene ljuger så de tror det selv.