Hjem Nyheter Norden Svenske myndigheter vil ha tilgang til befolkningens DNA-register

Svenske myndigheter vil ha tilgang til befolkningens DNA-register

0

SVERIGE Politi og politikere i Sverige ønsker nå tilgang til det svenske folkets DNA som er samlet i PKU-registeret.

Karolinska universitetssjukhuset som forvarer blodprøvene i PKU-registeret. Foto: Holger.Ellgaard (CC BY-SA 3.0).

Samtlige barn som har blitt født i Sverige siden 1975 har fått ta den såkalte PKU-prøven, en blodprøve som lagres i PKU-registeret. Hensikten med blodprøven og registeret er å oppdage alvorlige sykdommer som må få rask behandling etter fødselen, skriver Nordfront.

Etter drapet på Anna Lindh brøt politiet loven og beslagla prøver fra registeret for å sammenlikne med DNA på drapsvåpenet.

Etter denne eneste gangen registeret har blitt brukt i en etterforskning har det vært nødvendig med en bestemmelse fra en domstol for å hente ut prøver fra registeret. Dette er noe svenske politikere vil endre på.

– Med PKU-registeret tilgjengelig blir det et veldig kraftig verktøy for politiet og rettsvesenet for å bekjempe kriminalitet, konstaterer Kristdemokratenes (KD) rettspolitiske talsmann Andreas Carlson.

– Vi ser at nytten i at politiet og rettsvesenet får bruke DNA-register for kriminalitetsbekjempning overstiger risikoene som finnes, fortsetter han.

Karolinska Universitetssjukhuset som huser DNA-registeret er urolige over at den vitenskapelige forskningsverdien av registeret skal minske om politiet får tilgang dets innhold, da befolkningen kan be om å få sine prøver destruert, eller nekte å innlevere nye prøver.

– Det låter veldig problematisk. Registeret er et tillitsspørsmål. Det finnes en risiko for at registeret blir mindre dekkende om politiet kan hente ut prøver fra det, sa visebiobankansvarlig Lene Sörensen til SVT i 2016.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg