Hjem Nyheter Norden Svenske politikere vil hindre bevegelsesfriheten til systemkritikere

Svenske politikere vil hindre bevegelsesfriheten til systemkritikere

YTRINGSFRIHET Det svenske partiet Socialdemokraterna ønsker at mennesker med «feil meninger» skal forhindres i å reise mellom land i EU.

Samtidig som mange hvite mennesker har blitt utestengt fra å reise til Storbritannia, blant annet Brittany Pettibone, Martin Sellner og Lauren Southern, har de svenske sosialdemokratene skrevet et utkast til lovforslag om at personer som sprer «hat», det vil si visse former for religiøs tro eller politiske meninger som er i strid med den svenske regjeringen, vil få forbud mot innreise til Sverige.

Det var sosialdemokratenes gruppeleder i parlamentet Anders Ygeman som den 26. mars kunngjorde regjeringens ambisjon. Regjeringen ønsker at svenske myndigheter, konsulater og ambassader øker kontrollen over situasjonen med uønskede personers hittil altfor store bevegelsesfrihet.

– Den religiøse og politiske ekstremismen er den fremste grobunnen for terrorisme og terrortrusler som vi ser akkurat nå, sier Anders Ygeman til Sveriges Television Nyheter.

Dette er grunnen til at sosialdemokratene nå foreslår at «hatpredikanter» og «ekstremister» skal bli nektet innreise til Sverige.

– Det handler om hat og trusler innenfor det religiøse miljøet, som muslimske ekstremister og kristne ekstremister, og det kan handle om det høyreekstreme miljøet. Dessverre har vi sett en rekke eksempler på mennesker fra det politiske og religiøse miljøet som har kommet til Sverige for å spre hat og trusler, og som burde nektes innreise til Sverige, sier Ygeman.

Foto: Jennifer Moo, CC BY-ND 2.0, Flickr.

Ygemans rikdagsgruppe foreslår ikke uventet at sanksjonslisten bør koordineres på tvers av EU. Listen vil sikre at myndighetene i EU kan hindre såkalte hatpredikanter å reise inn i Schengen-området. Om EU ikke lykkes med en slik samordning, er sosialdemokratene forberedt på å skape en tøff nasjonal lov mot dissidenter.

Moderaternas rettspolitiske talsmann Tomas Tobé støtter sosialdemokratenes forslag. Han mener «selvsagt» at det er viktig at det er ytringsfrihet i Sverige, men at ytringsfriheten samtidig bør avskaffes.

– Det er selvsagt viktig at vi har ytringsfrihet i Sverige, men det betyr ikke at vi skal gi fritt spillerom til islamister og nazister som forkynner hat, så jeg tror det i utgangspunktet er fornuftig å gjøre det vanskelig for disse menneskene å komme inn i Sverige.

Tobé gir sine tilsynelatende politiske motstandere den vanlige leksen ved å kritisere sosialdemokratene for ikke å ha innført de foreslåtte restriksjonene tidligere, ettersom de har sittet ved makten lenge og fortsatt ikke gjort noe.

Samtidig velger Tobé totalt å ignorere hykleriet med at dette spørsmålet aldri dukket opp i forbindelse med de millioner av muslimske rasefremmede og potensielle terrorister som er blitt importert inn til EU. Kun når enkelte EU-land nylig velger å utestenge fredelige konservative opinionsledere og konferansedeltakere, som ønsker å diskutere politikk som står i strid med EUs visjoner, blir slike tiltak vurdert.

I forbindelse med Den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon i Göteborg den 30. september fikk personer fra Tyskland, Danmark, Finland og Portugal innreiseforbud etter at svensk politi mistenkte at de hadde planer om å delta på den lovlige demonstrasjonen. Tidligere har Alt-Right-profilene Andrew Anglin og Richard Spencer blitt stoppet, og det har også blitt foreslått at Storbritannia skal gi den amerikanske presidenten Donald Trump innreiseforbud.

Relaterte artikler:
Lauren Southern nektet innreise til Storbritannia
Intervju med innvandringskritikere som ble arrestert i Storbritannia
Innvandringskritikere arrestert i Storbritannia – nektes innreise til landet
Mark Collett diskuterer kollapsen av ytringsfriheten i Storbritannia