Hjem Nyheter Norden Svenske regioner tar pause i vaksinasjonen på grunn av bivirkninger

Svenske regioner tar pause i vaksinasjonen på grunn av bivirkninger

KORONAVAKSINE To svenske regioner har midlertidig innstilt bruken av AstraZeneca-vaksinen som følge av et uventet høyt antall personer som får bivirkninger.

Illustrasjonsbilde. Foto: CC public domain.

Omtrent 100 av 400 sykehusansatte – eller nesten hver fjerde – har opplevd milde bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinen i Region Sörmland.

Antallet bivirkninger hos personer i det svenske helsevesenets frontlinje er uventet høyt og får nå konsekvenser.

To svenske regioner har midlertidig innstilt bruken av AstraZeneca-vaksinen som følge av bivirkninger som feber hos de vaksinerte og en følgende risiko for sykemeldinger.

– Vi stopper, dels for å undersøke, men også for at vi ikke skal få en for presset personalsituasjon, sier medisinansvarlig i regionen Magnus Johansson til SVT.

Flere ganger høyere antall bivirkninger enn i testforsøk

Den britisk-svenske medisinprodusenten AstraZeneca beklager ifølge SVT den relativt høye andelen av vaksinerte som opplever bivirkninger. Tallet er flere ganger høyere enn indikert fra testforsøk.

– Det er ikke bra. Det ser ut til å ha vært en større andel med bivirkninger enn forventet. I studier har vi sett omkring 10 prosent vaksinerte få disse bivirkningene, sier Andreas Heddini, medisinsk sjef for AstraZeneca i Norden, til SVT.

Heddini sier at typen bivirkninger, altså lav feber, er som forventet.

Men Andreas Heddini sier samtidig at de vil arbeide videre med å finne en årsak til den forholdsvis høye bivirkningsraten.

AstraZeneca-vaksinen ble først nylig godkjent for bruk i EU.

I både Danmark, Norge og Sverige har myndighetene dog anbefalt at man ikke gir AstraZeneca-vaksinen til personer over 65 år på grunn av en noe lavere effektivitet enn Pfizer/BioNTech og Modernas vaksiner.

AstraZeneca holder på med kliniske tester på eldre befolkningsgrupper og onsdag annonserte verdens helseorganisasjon (WHO) at vaksinen også anbefales til bruk på personer over 65 år.

Dansk frontpersonale har etterlyst en klar beskjed om hvorvidt den svensk-britiske vaksinen er tilstrekkelig god, ikke minst når det handler om å beskytte mot virusvarianter som den sørafrikanske B1351.

En sørafrikansk studie har vist at vaksinen kun reduserer mild til moderat sykdom i 22 prosent av tilfellene med den sørafrikanske virusvarianten B1351.

Les også:
Storfarmasøytiske virksomheter vil ikke bli holdt ansvarlig for bivirkninger av Covid-vaksine
Portugal: Sykepleier død etter å ha fått vaksine mot Covid-19
Vaksine mot Covid-19 resulterte i nerveinflammasjon
Dagens video: Sykepleier besvimer etter Covid-19-vaksine
Dagens video: En sterk advarsel mot å ta koronavaksine
Dagens video: Bill Gates
Dagens video: Blir vi fortalt sannheten om koronaviruset?
Bioforsker advarer mot Covid-19-vaksine