Hjem Nyheter Svenske soldater kan bli kanonføde for NATO allerede i vår

Svenske soldater kan bli kanonføde for NATO allerede i vår

NATO Allerede til våren kan svenske soldater bli satt til å vokte «NATOs østgrense». Det lover krigsalliansens luftforsvarssjef i Europa, James B. Hecker, i et intervju med SVT.

Illustrasjonsbilde: Kampfly Foto: Public Domain

Svenske jagerfly har allerede deltatt i operasjoner sammen med NATO, da under svensk kampkommando. Men nå er det i ferd med å endre seg. Allerede til våren vil den delta under amerikansk kampkommando.

Det er i et intervju med SVT at luftforsvarssjef James B. Heckler lover at svenske jagerfly skal delta i operasjoner langs «NATOs østgrense».

– Allerede på slutten av våren tror jeg vi vil se Sverige delta i Air Policing-oppdrag. Vi snakker med det svenske luftforsvaret hele tiden, og vi vil komme med et eksakt tidspunkt, men det blir veldig snart, sier Luftforsvarets sjef til SVT.

Det eneste hinderet er at Sverige ikke har krypteringsutstyret i flyene som kreves for å bruke NATOs systemer under oppdrag.

Men NATO-sjefen understreker at de er i løpende dialog med Sverige og ser en løsning ganske snart, slik at svenske soldater og piloter kan bli kanonføde for krigsalliansen.