Hjem Nyheter Europa Toppolitikere krever at Europa tar «hjem» IS-terrorister

Toppolitikere krever at Europa tar «hjem» IS-terrorister

3

FLERKULTUR De svenske toppolitikerne Carl Bildt og Pierre Schori er blant de som i et åpent brev nå krever at Europa skal ta imot innbyggerne som har tilknyttet seg IS for å delta i den brutale krigen for sin religion i Syria.

IS-terrorister. Til høyre: IS-lynsjing i Örebro 2018. Foto: Youtube (venstre), Svenske politiet (høyre).

Nå krever 26 fremtredende europeiske personer i et åpent brev at IS-terrorister som har reist til Syria for å kjempe for Den islamske staten (IS) skal tas til Europa. Brevet har blant annet blitt undertegnet av tidligere utenriksminstre, parlamentsmedlemmer, forskere og topptjenestemenn.

I brevet uttrykkes det at Europas regjeringen har «ventet for lenge» med å ta tak i de hundretalls rasefremmede med europeisk statsborgerskap som har deltatt i den brutale krigen for sin religion. De vil at Europas land skal innlede en prosess for å «ta hjem» disse som nå befinner sg i fangenskap hos kurdiske styrker i nordøstre Syria.

«Å la de bli værende i improviserte fengsler og overfulle flyktningleirer er uansvarlig og, når det gjelder barna, inhumant», står det i brevet.

Brevskriverne vil også påpeke at risikoen for at IS-terroristene i fangeleirene skal «samle seg til nye angrep» eller at den syriske regjeringen kan tenkes bruke terroristene som «brikker i et spill» i deres egenskap av europeiske statsborgere.

Undertegnerne av det åpne brevet sier at de forstår at europeiske land har tvil om å ta imot overbeviste jihadister når det gjelder menneskers sikkerhet, men påstår at «europeiske myndigheter har ressurser til å håndtere dem gjennom tiltale, overvåkning og reintegrering».

«IS-terroristene risikerer dødsstraff hvis de dømmes i Irak»

I brevet beklager de seg over tilfellet hvor IS-terroristene sendes til Irak for å stilles for retten, da dette skulle kunne føre til dødsstraff og «andre brudd mot menneskerettighetene».

Ifølge en kartlegging av returnerte IS-terrorister som SVT har gjennomført har en tredjedel av dem begått kriminalitet i Sverige etter returen og flere av dem grove forbrytelser. En av dem deltok i en lynsjing av en mann i gettoen Vivalla i Örebro, hvor offeret ble hugget ihjel med en saks.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Øystein
Øystein
2 år siden

Hmm.. Er ikke dette ISIS?
Terror-gruppen som tilfeldigvis aldri har angrepet Israel?

Steinar
Steinar
Svar til  Øystein
2 år siden

IS, ISIS, DAESH – det samme – skapt av USA, Israel og allierte. Flere ganger har det kommet frem at Israel og JewSA har hjulpet IS og forsynt dem med blant annet våpen og biler.