Hjem Nyheter Norden Svenske Venstre vil utestenge Israel fra Eurovision

Svenske Venstre vil utestenge Israel fra Eurovision

SVERIGE Når Eurovision arrangeres i Malmö i mai, bør Israel forbys. Det mener det svenske Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar.

Venstrepartiets leder, Nooshi Dagostar.
Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Selv om Israel ikke er i Europa, har okkupasjonsstaten deltatt i den europeiske musikkonkurransen Eurovision Song Contest siden 1973. Dette ble begrunnet med at den israelske allmennkringkasteren Israel Broadcasting Authority var et aktivt medlem av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), som organiserer Eurovision.

I år arrangeres konkurransen i Malmö, etter at den svenske artisten Loreen tok hjem seieren i fjorårets utgave av Eurovision. Ifølge Vänsterpartiets partileder Nooshi Dadgostar bør Sverige nå sørge for å forby Israel å delta. Dette skyldes krigen i Gaza og rettssaken mot Israel i Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ).

– Titusener av mennesker er drept. Det er ikke riktig signal å sende at Sverige gir plass på scenen til en slik stat, sier Nooshi Dadgostar til Aftonbladet.

– Israel fører en aggressiv krig mot barn og deres foreldre og blir nå tiltalt for folkemord, og det er mange indikasjoner på at de begår krigsforbrytelser akkurat nå, fortsetter hun.

Dadgostar støttes imidlertid ikke av sosialdemokratene, som mener at politikere ikke bør blande seg inn i allmennkringkastingen.

– Jeg blander meg ikke inn i hvordan denne typen programmer skal gjennomføres. Det må være opp til de offentlige tjenesteselskapene i Europa, og det er definitivt uvanlig å boikotte enkeltnasjoner fra å delta, sier det sosialdemokratiske parlamentsmedlemmet Lawen Redar til Aftonbladet.

SVT viser til EBU, som tar den endelige avgjørelsen om hvilke land som får delta. I 2022 besluttet for eksempel EBU å ekskludere Russland fra konkurransen på grunn av invasjonen av Ukraina.

Det er imidlertid usannsynlig at en lignende beslutning ville bli tatt angående Israel. Den svenske regjeringen har også fullt ut tatt stilling til den sionistiske statens krig i Gaza, og ifølge statsminister Ulf Kristersson (M) har Israel «rett til … selvforsvar!».