Hjem Nyheter Norden Sverige byttet Hamid Noury mot Johan Floderus

Sverige byttet Hamid Noury mot Johan Floderus

DIPLOMATI Den fengslede iraneren Hamid Noury får lov til å returnere til hjemlandet etter en avtale med den svenske regjeringen. Samtidig returnerer de spionsiktede Johan Floderus og Saeed Azizi til Sverige.

Hamid Noury og Johan Floderus under sine respektive rettssaker i Sverige og Iran.

Lørdag ble det klart at regjeringene i Sverige og Iran er enige om en fangeutveksling. For Iran betyr dette at den tidligere statstjenestemannen Hamid Noury, som ble lokket til Sverige gjennom en felle i 2019 og deretter dømt til livstid i fengsel, får reise hjem. Samtidig løslater Iran svensken Johan Floderus, som har sittet i varetekt mistenkt for å ha spionert på vegne av Israel, sammen med den svenske statsborgeren Saeed Azizi.

I en pressemelding sier statsminister Ulf Kristersson at det ligger et «kynisk forhandlingsspill» med Iran bak avtalen, der iranerne har brukt Floderus og Azizi som «brikker».

– Det har hele tiden vært klart at operasjonen ville kreve noen vanskelige beslutninger. Nå har vi tatt de beslutningene. Snart lander to svenske statsborgere i Sverige og blir endelig gjenforent med sine slektninger, skriver statsministeren i pressemeldingen.

Sverige har hele tiden hevdet at Floderus, som var ansatt i EU, er uskyldig. I Iran, derimot, blir han sett på som en sionistisk agent, og den formelle kriminelle mistanken er at han «korrumperte jorden» gjennom sin påståtte tilknytning til Israel.

Saeed Azizi sonet en fem års fengselsstraff i Iran for forbrytelser mot landets nasjonale sikkerhet. Siden Azizi også er svensk statsborger, har det svenske utenriksdepartementet jobbet for at han skal løslates. Akkurat som i Floderus’ tilfelle har svenske myndigheter konsekvent hevdet at Azizi ble fengslet «uten grunn».

I desember i fjor opprettholdt Svea lagmannsrett livstidsdommen mot Hamid Noury, som ble funnet skyldig i forbrytelser mot folkeretten og drap. Beskyldningene kom opprinnelig fra en terrororganisasjon kalt «Folkets Mujahedin» som hevder at Noury deltok i henrettelsen av noen av medlemmene for over 30 år siden. I forbindelse med tingrettsmøtet mot Noury besøkte en eksiliraner Radio Nordfront og sa at terrorgruppen sto bak fellen som lokket Noury til Sverige, hvor han umiddelbart ble arrestert.

Iran har hele tiden hevdet at Noury er uskyldig og kritisert bevisene som ble presentert mot den tidligere statstjenestemannen. Blant annet har det vært en gratulasjonsmelding fra Irans president som har blitt brukt som bevis for at Noury har kontakt med «høytstående mennesker i Iran», til tross for at det er en melding som sendes ut til alle iranere i forbindelse med bursdager.

Kazem Gharib Abadi, som er generalsekretær i Irans øverste råd for menneskerettigheter, skriver på X at han er glad for at Hamid Noury nå vender tilbake til hjemlandet.

«Jeg er glad for å kunne informere det kjære folket i Iran om at Hamid Noury, som har vært i ulovlig forvaring i Sverige siden 2018, er fri og vil returnere til landet om noen timer,» skriver han.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA er avtalen et resultat av hardt arbeid fra tjenestemenn i Irans justis-, etterretnings- og utenriksdepartement.