Hjem Nyheter Norden Sverige endrer valgprosess etter kritikk fra internasjonale valgobservatører

Sverige endrer valgprosess etter kritikk fra internasjonale valgobservatører

SVERIGE Det var under høstens valg som valgobservatører fra OSSE rettet skarp kritikk mot hvordan Sverige håndterte valghemmeligheter. Nå har landet tilpasset seg kritikken og de som stemmer får nå velge stemmesedler i et avskilt område.

Hvordan valget av stemmeseddel foregikk under høstens valg.

Under høstens svenske valg til riksdag, kommuner og landsting var den internasjonale Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Sverige for å passe på at alt gikk rett for seg ifølge internasjonal standard.

OSSE rettet skarp kritikk mot hvordan selve stemmeprosessen er lagt opp, da de mente at valghemmeligheten trues.

«I praksis plasseres stemmesedlene på et bord eller et stativ, ofte midt foran øynene på personale og andre tilstedeværende i valglokalet, hvilket ofte kan svekke valghemmeligheten», skriver OSSE i sin rapport.

Nå har Sverige iverksatt tiltak etter kritikken. I årets EU-valg får man nemlig velge stemmesedler bak en avskjerming, uten innsyn fra noen andre.

– Dette er en god endring, å beskytte stemmesedlene slik at ingen andre kan se hvilke stemmesedler man tar, sier Johannes Härri, som er valgsamordner i Lund kommune.

Hvordan avskjermingen skal se ut får hvert valglokale bestemme, men når man kommer til lokalet skal man møtes av en stemmemottaker som informerer om prosessen. Deretter får man gå én og én bak avskjermingen for å velge stemmeseddel, hvilket innebærer at det kan bli kø.

Etter at man har valgt stemmeseddel går det til som vanlig, at man går til en annen stemmemottaker som gir en konvolutt før man går til stemmeskjermen og putter stemmeseddelen i konvolutten for å til slutt innlevere den.