Hjem Nyheter Norden Sverige: Halvparten av unge er bekymret for å bli utsatt for kriminalitet

Sverige: Halvparten av unge er bekymret for å bli utsatt for kriminalitet

SVERIGE Annenhver svenske niendeklassing oppgir at de føler seg bekymret for å bli utsatt for kriminalitet. Mange unge planlegger livet sitt for å unngå å bli utsatt, mens mange oppgir at de allerede har blitt utsatt for kriminalitet.

Illustrasjonsfoto. Foto: CC public domain.

Det kriminalitetsforebyggende rådet (sv: Brottsförebyggande rådet red. anm.) har gjennomført en undersøkelse hvor 6 000 niendeklassinger svarte på spørsmål om sin hverdag. Annenhver elev i klassetrinnet svarer at de er bekymret for å bli utsatt for kriminalitet. Mange av dem begrenser også det de gjør i sin hverdag.

I blant unngår man å besøke en venn hvis man må å gå dit på egen hånd, i blant tar man omveier for å unngå visse områder. Slik ser hverdagen ut for ungdommer i det stadig mer voldelige Sverige.

– Det er bekymringsfullt at det er så mange elever som føler seg engstelige, og det er problematisk at man føler at man ikke kan gjøre visse ting av bekymring for å bli utsatt for kriminalitet, sier Anna Gavell Frenzel, etterforsker ved det kriminalitetsforebyggende rådet til SVT Nyheter.

Andelen jenter som føler seg bekymret er større enn hos guttene. 56 prosent av jentene oppgir at de aktivt begrenser hverdagen sin for å unngå kriminalitet, mot 46 prosent av guttene. Videre oppgir 48 prosent av niendeklassingene at de allerede har blitt utsatt for kriminalitet minst en gang tidligere.

Tendensen til å anmeldte hos ungdommer som er utsatt for kriminalitet er lav. De lovbrudd som oftest anmeldes i aldersgruppen er ran, men bare en tredjedel av ungdommene som sier at de har blitt utsatt for ran har anmeldt dette til politiet.

Les også:
Svensker opprørt etter viral ydmykelsesfilm
Svensker i minoritet i landets tredje største by
Lærere tør ikke gå på jobb etter innføring av sosialdemokratisk integrasjonsplan
Lovløsheten sprer seg i Europa
Sverige: Kvinne henrettet på gaten i flerkulturelle Malmö
Politiet advarer mot flere voldtekter i Malmö
Svensk politi: «Voldskriminaliteten blant barn har økt kraftig»
Gutt knivstukket på barneskole i Göteborg – døde av knivskader i halsen
Svenske innbyggere i flerkulturelle områder er livredde – halvparten våger ikke å gå ut
Svenskene er redde for å gå ut alene