Hjem Nyheter Norden Sverige: Havarikommisjonen får tilgang til hemmelige dokumenter om Estoniakatastrofen

Sverige: Havarikommisjonen får tilgang til hemmelige dokumenter om Estoniakatastrofen

ESTONIAKATASTROFEN Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist sier nå at den svenske Havarikommisjonen skal få tilgang til hemmelige dokumenter som omhandler Estoniakatastrofen. Dokumentene skal inneholde opplysninger om militærtransporter ombord på Estonia.

Svensk Forsvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Raul Mee (CC BY 2.0)

Den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist lover nå at Havarikommisjonen i Sverige skal få tilgang til hemmelige opplysninger angående Estoniakatastrofen. Ifølge Hultqvist skal det finnes opplysninger om at det svenske forsvaret transporterte militært utstyr på den sivile passasjerfergen Estonia.

Forsvarsministeren besøkte Forsvarskomiteen på torsdag, der han ble avhørt om det skulle ha befunnet seg militærtransporter ombord på fartøyet. De aktuelle opplysningene har nylig fått oppmerksomhet i den oppsiktsvekkende nye dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt».

I dokumentaren forteller Sarah Hedrenius, som overlevde forliset, at hun hadde bevitnet militære kjøretøy kjøre ombord på fartøyet rett før de forlot havnen i Tallinn.

Hultqvist kunne dessverre ikke gi noen klare svar på spørsmålene under møtet med Forsvarskomiteen. Da han snakket med Sveriges Radio påsto han at regjeringen og riksdagen ikke hadde noe å skjule.

– Det er ingenting som hemmeligholdes. Regjeringen har ingen interesse av å hemmeligholde noenting, eller på noe vis å skjule noe om dette. Men derimot skal det jo ha sin riktige gang og det er havarikommisjonen som den sentrale rollen i dette.

Mikael Oscarsson (KD), anser at det fortsatt finnes spørsmål rundt Estoniakatastrofen som fremdeles ikke har blitt besvart, og at man derfor burde tilsette en ny granskning.

– Regjeringen burde ta stilling for at det nå behøves en uavhengig kommisjon som går til rette med disse spørsmålene og som redeviser til allmenheten for eksempel over det som kommer frem ved et dykk.