Hjem Nyheter Norden Sverige: Ytringsfriheten trues når Anders Lindbergs penis-lenke sensureres av Facebook – krever...

Sverige: Ytringsfriheten trues når Anders Lindbergs penis-lenke sensureres av Facebook – krever at regjeringen handler

SENSUR At andre folks ytringer forties er ikke noe problem, men når Aftonbladets Anders Lindberg bryter mot Facebooks nakenregler er ytringsfriheten truet.

Aftonbladets Anders Lindberg klager over ytringssensur på Facebook. Kilde: Twitter

Det svenske Aftonbladets lederskribent og sosialdemokraten Anders Lindberg har fått en advarsel etter at han lenket til en lederartikkel av Jonna Sima, der bilder av kjønnsorgan ble brukt. Tittelen er «Krympta snoppar och noll spermier» og berører kjemikalienes påvirkning på menneskers helse.

Årsaken til at Lindberg får en advarsel er at Facebook har strenge regler mot nakeninnhold. Dette gjelder uansett hvem man er eller hva man mener. Men dette er, til forskjell fra når «høyrevendte» meninger forties av politiske grunner, en trussel mot ytringsfriheten. Til og med sosialistbossen Morgan Johansson ble tagget i innlegget av Lindberg, som altså mener at regjeringen skal rykke ut å «forvare ytringsfriheten».

Jeg har fått advarsel av Facebook for at jeg delte @jonnasima artikkel i Aftonbladet om hvordan kemikalier påvirker menns reproduksjonsevne. Fått tre påminnelser nå. Skal Facebook ha så stor makt over ytringsfriheten som dette? Virker som det begynner å spore av. Ping @johanssonmorgan

Ja, slik skriver Lindberg altså i et Twitterinnlegg.

EU må handle mot trusselen mot ytringsfriheten:

EU er ikke et lite marked for it-gigantene. Vi må bruke den makten mens vi har noe ytringsfrihet igjen.

Bare Anders Lindberg og hans meningsfrender må ha ytringsfrihet og få valuta for skattepengene:

Jeg synes i grunn at Facebook som privat selskap får bestemme selv. Men staten håver inn skattepenger og tillokkinger for at selskapet skal etableres i Sverige. Mine skattepenger skal ikke gå til å begrense ytringsfriheten.

Ingen synes å ta Anders Lindberg seriøst, foruten Anders Lindberg selv naturligvis. Slik skriver PeSve angående regjeringens suspekte møte med Facebook og Google der man presset disse med å «selvsanere» og «ta ansvar» for innhold på deres plattformer. Ellers var ikke tvungen lovstiftning en fremmed tanke, ifølge den svenske regjeringen.

Det er vel det Regjeringen har forhandlet med Facebook om? Ytringsfriheten mot elrabatt.

«Skaff et eget Facebook», skriver debattøren Mira Aksoy.

Verdt å nevne i sammenhengen er at Aftonbladet etter avplattformeringen av SwebbTV på sin kulturside forsvarte det Lindberg nå selv påstår å ha blitt rammet av. Teksten er forøvrig skrevet av Patrik Oksanen, som er forfatter av en rapport som peker ut satirekontoen «Long Phung» som drevet av kinesiske agenter. Det slo derimot tilbake mot Oksanen, som fort ble utpekt som en japansk sumobryter-agent av «Long Phung»:

Satirekontoen Long Phung slo tilbake mot «Sumo-Oksanen». Foto: Twitter